RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist vijf jaar cel tegen vader van 19 kinderen wegens mishandeling en misbruik

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Henk Koelewijn (59) uit Bunschoten. De strenggelovige vader van negentien kinderen stond vandaag voor de rechter voor het stelselmatig mishandelen van zijn kroost en voor ontucht met een van zijn dochters.

De officier van justitie sprak van een familiedrama met alleen maar verliezers. Als het aan de aanklager ligt, krijgt de vader ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd. Enkele kinderen hebben daarnaast schadeclaims ingediend. De officier van justitie adviseerde die toe te wijzen. Het misbruik van de dochter kwalificeerde hij als 'een zeer ernstig zedendelict'.

ECHTGENOTE
Koelewijn werd september 2016 thuis aangehouden voor de mishandelingen. Hij lag toen al in de clinch met jeugzorginstanties en school, onder meer omdat hij zijn kinderen thuisonderwijs gaf en ernstige brandwonden bij een zoon liet behandelen met boegemzalf. De echtgenote gaat mogelijk ook nog vervolgd worden. Het OM verwijt haar dat ze de kinderen niet heeft beschermd.

BIJBEL
Koelewijn was vandaag bij de zitting aanwezig, gekleed in zijn bekende vissersoutfit. Hij vond het geen probleem om gefilmd te worden. Ook mag zijn naam voluit genoemd en geschreven worden. Koelewijn erkent dat hij hard en streng opvoedde en ook wel 'corrigerende tikken' uitdeelde. In de Bijbel staat beschreven dat dit mag, voerde hij aan. Andere beschuldigingen noemde de vader 'leugens en verzinsels van zijn drugsgebruikende kinderen'. Twee dochters zouden wraak op hem hebben genomen nadat hij aangifte tegen hen had gedaan wegens inbraak.

TWAALF JAAR LANG
Koelewijn werd tijdens de zitting gesteund door zijn vrouw en twee van zijn kinderen. De volwassen kinderen die aangifte hebben gedaan, waren ook in de rechtszaal aanwezig. Volgens hen werd er elke dag wel iemand mishandeld thuis. Het gaat volgens het OM om een periode van twaalf jaar waarin dit gebeurde.

Er zijn ook zeker twee getuigen van buiten het gezin die verklaringen hebben afgelegd over het slaan door Koelewijn. De vader zelf verklaarde in de rechtszaal dat hij regelmatig 'sorry' zei als hij dacht dat hij te ver was gegaan of een kind ten onrechte had beschuldigd. Eťn kind bevestigt dat.

WURGEN EN ONTUCHT
Koelewijn zou een van zijn zoons hebben geprobeerd te wurgen. Meerdere kinderen verklaren hierover, maar de zoon zelf ontkent dat het is gebeurd. De aanklager vroeg daarom vrijspraak op dit punt. De vader wordt daarnaast beschuldigd van seksueel misbruik van een destijds 10- of 11-jarige dochter. Ook zou hij kinderen zonder eten en drinken langdurig hebben opgesloten. Het misbruik ontkent de vader.

Volgens Koelewijn speelde het losbandige gedrag van twee van zijn dochters een belangrijke rol bij het ontstaan van dit verhaal. Ze zouden bij een oudere, gescheiden man in bed zijn gedoken. Hij wilde er alles aan doen om dat op te laten houden. De dochters zouden uit zijn op wraak. De officier stelde dat er te veel gedetailleerde verklaringen zijn over het misbruik, om dit verhaal als verzonnen te bestempelen.

OPSLUITING
Koelewijn erkende wel dat hij een andere zoon heeft opgesloten. Die zou met de buurvrouw hebben liggen 'rollebollen' en 'aan een paar van zijn zusjes hebben gezeten'. Koelewijn wilde zijn zoon niet meer in huis hebben en sloot hem naar eigen zeggen op op de zolder. Daar zou hij wel eten en drinken hebben gehad.

Ook vijf andere kinderen zouden zijn opgesloten, onder meer in een zeecontainer en een aardappelhok. Een dochter had volgens Koelewijn met een 'ouwe vent hebben liggen rollebollen en wilde met deze man mee. "Er was geen gesprek met haar te voeren", zei Koelewijn. Een van zijn zoons moest een week het aardappelhok in omdat hij volgens de vader met een drugsdealer was omgegaan. In vier gevallen acht het OM wederrechterlijke vrijheidsberoving bewezen.

KETTINGZAAG
Een van de zoons, destijds 12 jaar, zou met spanbanden zijn vastgebonden. Koelewijn hield een draaiende motorzaag op 10 centimeter van zijn hals, zegt de aanklager. Twee zoons en een dochter waren daarbij. "Papa, niet doen", zou een dochter hebben geroepen. Koelewijn zegt van niets te weten, maar volgens een kennis verdacht de vader zijn zoon van diefstal en wilde hij hem zo een bekentenis afdwingen. "Ik zou hem zo een been hebben afgezaagd", zou de vader volgens de getuige hebben gezegd.

De officier kwalificeerde dit incident als poging tot doodslag. Door angst had het kind kunnen bewegen en was er sprake van levensgevaar.

LOGISCH
Een inmiddels volwassen dochter verklaarde dat ze van haar vierde tot haar twaalfde regelmatig is geslagen. Vooral toen ze een keer stiekem in een auto had gereden. Koelewijn vindt het logisch dat dit gebeurt als ze 'met een auto een stuk uit de muur rijden'. Een van de zoons zou een flink pak slaag hebben gekregen omdat hij met een heftruck door het dak van een loods was gereden, vertelde Koelewijn.

LAT UIT BEDBODEM
Een andere dochter zei dat ze vaak de beurse plekken van haar broertjes en zusjes achteraf moest verzorgen door ze in te smeren met boegemzalf. Haar vader zou de kinderen soms op een rij hebben gezet en ze hebben geslagen met een lat uit een bedbodem, met de vuist en en met de vlakke hand. De officier van justitie ziet voldoende bewijs voor het stelselmatig slaan, ook met de lat uit de bedbodem. Zeker tien kinderen zouden hiervan het slachtoffer zijn geweest.

IK SCHIET JE IN JE KOP
"Als je klappen kreeg, sloeg hij een stuk of tien keer, verklaarde een van zijn zoons. Oudere kinderen kregen meer en hardere klappen. Ook zou de razende Koelewijn dingen hebben geroepen waar de kinderen doodsbang van werden. "Ik schiet je in je kop!", zei hij bijvoorbeeld.

De vele blauwe plekken bij de kinderen werden volgens Koelewijn niet door slaan veroorzaakt, maar door ongelukken bij het te wilde, onvoorzichtige spelen van de kinderen. De plekken werden behandeld met arnica- of boegemzalf.

LEUGENS
Koelewijn noemt de beschuldigingen 'leugens en verzinsels van mijn drugsgebruikende kinderen'. Hij beweert dat een paar van zijn volwassen kinderen twee jaar geleden bij hem hebben ingebroken en tienduizenden euro's hebben gestolen. Toen hij daarvan aangifte deed, zouden ze uit wraak aangifte tegen hem hebben gedaan. Het OM vindt de verklaringen van de kinderen echter wel geloofwaardig.

GEBROKEN GEZIN
Vanwege zijn strenge geloofregels kwam de Bunschoter al eerder in aanvaring met de politie en jeugdzorginstanties. Zo wilde hij zijn kinderen in het verleden niet naar school sturen, maar gaf hij ze zelf thuis les. Ook werd een kind met ernstige brandwonden behandeld met boegemzalf.

Enkele kinderen deden vandaag in de rechtszaal hun verhaal. Het gedrag van hun vader heeft volgens hen diepe sporen achtergelaten. Ze kampen bijvoorbeeld met angsten, depressies, slapeloosheid en huilaanvallen. Een van de zoons zou excessief zijn gaan drinken.

IK WALG VAN JE
Een van zijn dochters zei: "Ik walg van je, want je bent geen mens. Je probeert ons via de media kapot te maken. Stop met dit gedrag en laat je door specialisten behandelen." Ook besprak ze de angsten die ze heeft moeten doorstaan door het geweld van haar razende vader. De dochter was bij een van de vele incidenten bang dat vader haar zusje had vermoord.

GELOOFWAARDIG
Niet alle getuigenverklaringen over het misbruik zijn even geloofwaardig, stelde de officier. Het slachtoffer is eigenlijk steeds de bron van de beschuldigingen. Maar het OM ziet ondersteunend bewijs in een verklaring van Koelewijn zelf en getuigenverklaringen.

PSYCHE
Onderzoekers in het Pieter Baan Centrum vonden vorig jaar geen aanwijzingen dat de man aan godsdienstwaanzin zou lijden. Een stoornis is niet aangetoond bij de vader, maar is volgens de officier wel aannemelijk. Zonder stoornisdiagnose kan echter geen tbs worden opgelegd. Het OM beschouwt Koelewijn als volledig toerekeningsvatbaar.

Uit de gesprekken met de psychiater kwam de vader naar voren als een betwetende, onderwijzende, bepalende persoon die ideeŽn van anderen niet relevant vindt. Een van de zoons kwalificeerde zijn vader als een narcist. "U vindt uw eigen mening wel het belangrijkst", merkte de rechter op. "Het zijn niet mijn ideeŽn, maar het woord Gods", antwoordde de vader.

GEZIN VERSCHEURD
Het gezin van Koelewijn is door de slepende zaak verscheurd. De minderjarige kinderen zijn in een gastgezin
geplaatst. Vanwege een contactverbod met de kinderen die aangifte deden, mocht de Bunschoter onlangs de begrafenis van zijn eigen moeder niet bijwonen. Koelewijn, die een eigen viszaak heeft in het Utrechtse Kanaleneiland, zat ruim een jaar in de cel, maar mocht zijn proces de afgelopen maanden met een enkelband thuis afwachten.

ADVOCAAT
De advocaat van de vader vindt dat zijn cliŽnt vrijsproken moet worden van misbruik. Hij sprak, na het formuleren van de strafeis, van een tragedie vol leugens en onwaarheden waardoor het gezin uiteen is gespat.

Volgens raadsman Roozemond waren de kinderen van de vader zeker geen lieverdjes en vernielden ze regelmatig waardevolle spullen. Daarnaast zou een van de zoons seks hebben gehad met enkele zussen. "Het was een gezin van uitersten", zei de advocaat. Volgens Roozemond zijn meerdere verklaringen van de kinderen aantoonbaar onjuist.

GELD
Koelewijn zou bovendien na 2006 zijn gestopt het uitdelen van 'corrigerende tikken'. Vier kinderen zouden vooral uit zijn op het geld van vader en daarom alles in hun aangifte hebben verzonnen. Daar zou ook bewijs voor zijn in gesprekken die ze met anderen voerden.

Volgens advocaat Roozemond is er voldoende wettig bewijs dat twee dochters hun vader hebben bestolen. Dat zou blijken uit verklaringen en zou ook op camerabeelden te zien zijn. "Onbegrijpelijk dat het OM dit dossier zeven maanden liet liggen voor er schoorvoetend een onderzoek werd gestart", zei de raadsman.

De advocaat zag daarnaast onvoldoende bewijs voor poging tot doodslag bij het kettingzaagincident. Roozemond: "Als Koelewijn zijn zoon had willen doden met de kettingzaag had hij dat eenvoudig kunnen doen. Bovendien zat de zoon naar eigen zeggen met vier spanbanden vast en is het onmogelijk om door wild bewegen per ongeluk gewond te raken."

De advocaat hekelde daarnaast suggestieve ondervragingen door de politie. Sommige aangiftes zijn ook verjaard, stelde de strafpleiter. De laatste keer dat Koelewijn een kind met de lat op de billen sloeg zou tien jaar geleden zijn geweest.

De uitspraak is op 17 mei.

Lees hier de tweets terug van rechtbankverslaggever Riks Ozinga.
OM eist vijf jaar cel tegen vader van 19 kinderen wegens mishandeling en misbruikHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -