Gedenksteen voor 'vergeten moord' op Loterijman

BAARN - In de Baarnse bossen vlakbij Villa Medan wordt vandaag uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van die plek. In april 1945 worden hier twee mannen doodgeschoten door de nazi's. De jonge verzetsstrijder Ernst van Kempen en de ondergedoken tandarts Arnold (of Aäron) Loterijman worden vermoord.

'VERGETEN MOORD'

"Op de valreep van de oorlog, heel wreed," zoals theatermaker Leon Giesen het omschrijft. Vooral over Arnold Loterijman was tot voor kort weinig bekend. Leon Giesen noemt het een 'vergeten moord' en gaat op zoek naar informatie. Hij schrijft daar een theatervoorstelling over: "Hoe aan het einde van de oorlog alle lijntjes bij elkaar komen en geluk en pech en recht en vooral onrecht ineens te zien is. Ik heb zoveel mogelijk over Loterijman achterhaald."
De hele geschiedenis fascineert Giesen, de theatermaker komt er onder meer achter dat Loterijman twee keer getrouwd was met dezelfde zangeres en ook weer van haar scheidde. Verder ontdekte hij dat Loterijman in Utrecht lid was van studentenvereniging Unitas en vindt hij een foto en een familielid. Loterijman werd de laatste weken van de oorlog vastgehouden in een witte villa in Baarn, voordat hij op 53-jarige leeftijd werd doodgeschoten.

GEDENKSTEEN

Giesen maakt de afweging: "Ga ik hem ook vergeten of ga ik hem terughalen uit de vergetelheid." De
kiest voor het laatste en is vanmiddag bij de onthulling van een gedenksteen voor Arnold Loterijman. Eén van de aanwezigen is burgemeester Röell van Baarn. Giesen is blij met de aandacht: "Ik denk dat het belangrijk is om hierbij stil te staan. Ik denk dat ieder van ons een beter lot verdiend dan hier, aan de rand van een vers gegraven graf te staan, voor je kop geschoten te worden en dan vergeten te worden."

Theatermaker Leon Giesen bij de gedenksteen voor Arnold Loterijman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.