Geen straf voor journaliste die stiekem geluidsopname maakte

IJSSELSTEIN - Een verslaggeefster van de IJsselsteinse krant Zenderstreeknieuws krijgt geen straf voor het stiekem opnemen van een telefoongesprek tussen een raadslid en een collega-journalist. De rechter heeft dat vandaag besloten. De 59-jarige journaliste had het gesprek niet mogen opnemen, dat is strafbaar, maar ze krijgt dus geen straf of maatregelen opgelegd.

LEUTSCHER

Tijdens het gesprek ruim drie jaar geleden lekte raadslid Robbert Leutscher informatie over wie waarnemend burgemeester van IJsselstein zou worden. Namens de lokale partij LDIJ was hij lid van de vertrouwenscommissie. De journaliste stapte vervolgens naar de gemeente en die liet een integriteitsonderzoek doen naar het raadslid. De politicus stapte op en sleepte de journaliste voor de rechter.

GEEN STRAF

Volgens de rechtbank begon de vrouw destijds met het opnemen van het gesprek, dat op de luidsprekerstand werd gevoerd, uit persoonlijk belang omdat het raadslid een conflict met haar had. Tijdens het gesprek kwam na verloop van tijd de benoeming van de waarnemend burgemeester ter sprake.
Voor het delen van die informatie wordt ze niet veroordeeld omdat er een belang was om de informatie te delen, namelijk de schending van de geheimhouding van de benoemingscommissie. De rechtbank voegt eraan toe dat de vrouw wel inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het raadslid. Personen die een telefoongesprek voeren moeten er volgens de rechtbank op kunnen vertrouwen dat het gesprek niet door derden wordt opgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.