Molen Park Oudegein gaat weer malen voor betere waterafvoer

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Molen Oudegein in Nieuwegein gaat weer malen. Dat hebben de gemeente Nieuwegein, stichting De Utrechtse Molens en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden afgesproken.
De 350 jaar oude wipwatermolen in Nieuwegein moet daarvoor eerst opgeknapt worden. Dat zal volgend jaar gebeuren. Daarna kan de molen aan de slag.
Het idee om weer te gaan malen komt van een groep inwoners, verenigd in de werkgroep Molen Oudegein. Zij vinden dat de molen een educatieve en cultuurhistorische waarde heeft en daarmee een aanvulling is op de omgeving.

ONDERDEEL VAN GROTER WATERPLAN

Het waterschap zag wel wat in het herstellen van de molen omdat het past in de plannen om de waterafvoer in het gebied te verbeteren. In tijden van droogte wil Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden extra water kunnen doorvoeren vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar het westen van het land.
Om dat extra water aan te kunnen voeren, worden maatregelen genomen, zoals het baggeren van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel. Het weer laten malen van de molen past volgens het Hoogheemraadschap ook goed in de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.