Brunner door de Bocht: Rijles in een ambulance

UTRECHT/MAARSSEN - Waar het om de kunst van het autorijden gaat, heeft Edo Brunner geen last van onzekerheid. Jaarlijks maakt hij heel wat kilometers en bovendien is hij de trotse eigenaar geweest van veel verschillende auto's en busjes. Edo vindt dus van zichzelf dat hij een goede chauffeur is. Vol vertrouwen stapt hij dan ook in de les-ambulance van Patrick van der Kooij, instructeur bij de RAVU, de regionale ambulancedienst.
De droge feitjes die Patrick aan het begin van de les aan Edo leert, zoals de hoogte en het gewicht van de auto, blijken later bijzonder belangrijk te zijn. Gaandeweg de les wordt het namelijk steeds moeilijker. Niet alleen is het rijden met zo'n drie ton wegende ziekenauto een vak apart, ook blijk je behoorlijk goed op verkeersborden te moeten letten waar je normaal gesproken niet naar kijkt. Zo zijn er bruggetjes die het gewicht niet kunnen houden of viaducten waar je niet onderdoor kunt.
Gelukkig is Patrick een geduldige docent en na de eerste ingreep, Edo: "oh, jij bent echt erg!, let Edo beter op. Bij een bruggetje in Oud-Zuilen weet de 'ambulance-stagiair' heel goed het verkeersbord over as-druk te vertalen.
Edo leert veel: zo mag een ambulancechauffeur de rem in principe niet aanraken. De patiënt die achterin ligt mag op geen enkel moment overlast ondervinden. Als het bloed uit zijn benen naar het hoofd wordt verplaatst doordat de chauffeur op de rem trapt, kunnen er akelige complicaties ontstaan.
Gelukkig maakt Edo zelf geen brokken en krijgt hij zelfs van Patrick te horen dat hij een goede leerling was.
Brunner door de Bocht wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Brunner door de Bocht: Rijles in een ambulance

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.