Lintjesregen: 235 inwoners van de provincie Utrecht verrast

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De lintjesregen daalt vandaag neer op onze provincie. Met name de mannelijke 60-plusser die veel vrijwilligerswerk doet voor bijvoorbeeld de sportclub of de kerk wordt vandaag onderscheiden.
RTV Utrecht heeft alle gedecoreerden per gemeente verwerkt in een digitale kaart. Ook staat onderaan dit bericht een volledig overzicht.

CIJFERS

235 inwoners van de provincie werden vandaag met een lintje verrast. Dat zijn er twaalf meer dan vorig jaar. Vooral mannen gingen met een onderscheiding aan de haal, 155 ten opzichte van 80 vrouwen.
Veel van de gedecoreerden zijn zestigplusser. Voor zover bij RTV Utrecht bekend is Arjan Tegelenbosch uit Oudewater met zijn 38 jaar de jongste die dit jaar een lintje krijgt. Zijn inzet voor de lokale omroep MidLand FM wordt bejubeld. Dhr. C. de Bruin uit Utrecht is met 92 jaar de oudste. Hij zorgde jarenlang intensief voor zijn moeder en zijn broer.

MET EEN SMOES NAAR HET GEMEENTEHUIS

De meeste versierselen zijn vandaag opgespeld in het gemeentehuis. Vaak worden de gedecoreerden met een smoes daarheen gelokt. Maar in onder meer Baarn en Houten deden ze het anders. Daar werden de decorandi door de burgemeester thuis of op het werk verrast. Burgemeester Wouter de Jong van Houten ging bij bijna alle lintjeskrijgers thuis langs.
Behalve bij mevrouw Verboom-Schilder, zij werd op een aparte manier bereikt. Zij verblijft in het buitenland en kreeg een videoboodschap van de burgemeester. Op een later moment krijgt ze hier in Nederland alsnog het lintje opgespeld.
Een bijzondere bijeenkomst in Woudenberg. Met twee lintjes heeft het dorp een intieme bijeenkomst in het gemeentehuis. Eén van de gedecoreerden, Benny Elferink, is doof. Hij krijgt een koninklijke onderscheiding omdat hij zich inzet om horenden en doven bij elkaar te brengen. Tijdens de uitreiking waren twee doventolken aanwezig om de speeches voor alle aanwezigen begrijpelijk te maken.

WEKELIJKSE BINGOAVOND

De meeste gedecoreerden ontvingen het lintje voor hun jarenlange inzet als vrijwilliger. Vaak is dat voor de kerk of voor een sportclub. Maar ook de scouting en carnavalsvereniging komen voorbij en de tomeloze inzet op wekelijkse bingoavonden wordt genoemd.
Een bijzondere vermelding in Rhenen. Mevr. E.S. Kamerbeek verloor in 1962 haar vader bij de treinramp in Harmelen. Toen ze veertig jaar later de NS benaderde voor een herdenking kreeg ze nul op het rekest: de NS had geen herdenking gepland en wilde er ook niet aan meewerken. Voor mevrouw Kamerbeek was dat een startsein om zich in te zetten voor een monument voor alle treinslachtoffers uit Nederland. En dat landelijk monument kwam er. Het werd twee jaar later, in 2004, onthuld in Utrecht.
In Utrecht mag mevr. M.A.M. Kerkhof zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Zij werkte jarenlang samen met Dick Bruna. Mede door haar inzet werd het nijntje museum geopend. Ook na de dood van Bruna blijft mevr. Kerkhof zich inzetten voor zijn nalatenschap.
De meeste lintjes die worden uitgereikt zijn die van Lid van de Orde van Oranje-Nassau, dit jaar zijn dat er in onze regio 205. De hoogste onderscheiding in onze regio dit jaar, namelijk die van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is voor mevr.C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen uit Utrecht. Zij is de eerste vrouwelijke hoogleraar Dermatologie in Nederland en werkt in het UMC Utrecht. Ze leidde verschillende nationale en internationale onderzoeken naar huidproblemen. De onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw wordt spaarzaam uitgereikt.

FAMILIE

In totaal zijn acht echtparen samen gedecoreerd vandaag. Vaak zetten ze zich samen jarenlang in voor hetzelfde goede doel. Zoals dhr. H.D. van Essen en mevr. M.G. van Essen-Westerink uit Utrecht dat doen voor het Leger des Heils. Zij werden vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Maar op meer plekken in de regio zorgde de lintjesregen voor een familiefeest. Twee broers uit 't Goy werden vandaag samen onderscheiden. Henk en Co van Bentum ontvingen hun lintje voor onder andere hun meer dan 34-jarige inzet voor de Carnavalsvereniging De Laetste Stuyver. En ook in Woerden werden twee broers geëerd, Willem en Rinus Hoogerbrugge kregen beiden een lintje.
In Veenendaal had Guus Fennema met een smoes zijn vader Folkert naar theater De Lampegiet gelokt. Daar kreeg vader Folkert een lintje voor zijn werk voor de kerk. Groot was de verrassing toen daarna zoon Guus zelf ook een lintje kreeg.

BEKENDE NAMEN

Het overgrote deel van de gedecoreerden zijn onbekende Nederlanders, maar soms krijgen ook bekende namen een lintje. De Utrechtse journalist Jeroen Wielaert is vandaag Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. Zijn journalistieke werk voor onder andere de NOS wordt geprezen maar ook zijn inzet om de Tour de France naar Utrecht te halen wordt geroemd.
In Zeist is lokale bekendheid Jantje Paasman met een lintje verrast. Hij is de stuwende kracht achter de Weggeefwinkel. Zeistenaren brengen spullen naar het huis van Paasman, die anderen vervolgens kosteloos mogen meenemen. De mensen die naar de weggeefwinkel komen, zitten soms in de bijstand of hebben om een andere reden weinig geld.
Een aantal politici die nu nog actief zijn, zijn ook onderscheiden. Zo kregen Nour Said Belkasmi en Dirk-Joost van Hamersveld van D66 in Amersfoort beiden een lintje opgespeld. Naast hun raadswerk wordt vooral hun inzet in de buurt waarin ze wonen als pluspunt omschreven. Tijmen Koelewijn is onderscheiden voor zijn werk voor de politieke partij Soest2002. Niet alleen was hij één van de oprichters; hij was ook jarenlang fractievoorzitter.

VAN DE LINTJESREGEN IN DE DRUP

"Ik wil veel meer lintjes uitreiken", riep burgemeester Backhuijs van Nieuwegein vorig jaar. Toen verraste hij vijf mensen tijdens de lintjesregen. Maar hij vond dat veel meer Nieuwegeiners het verdienden om een koninklijke onderscheiding te ontvangen. De oproep van vorig jaar heeft niet veel zoden aan de dijk gezet. Dit jaar mocht hij slechts twee mensen een lintje opspelden.
Nieuwegein is overigens niet de gemeente met het kleinste aantal lintjes. In Renswoude is er één gedecoreerde in het zonnetje gezet. Ria van de Bor-Slot zet zich al jarenlang in voor natuureducatie voor kinderen in het dorp en dat wordt geprezen.

ALLE LINTJES

Totaal aantal provincie: 235

Mannen: 155

Vrouwen: 80
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: 1
Commandeur in de Orde van Oranje Nassau: 1
Officier in de Orde van Oranje Nassau: 3
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 25
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: 205
AMERSFOORT (17 gedecoreerden: 12 mannen en 5 vrouwen. 1 echtpaar.)
Commandeur in de Orde van Oranje Nassau: dhr. F. van Knapen
Officier in de Orde van Oranje Nassau: mevr. G.A. van Albada-Kuipers
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. J. van Noppen
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. N.S. Belkasmi, dhr. C.H.M. van Dijk, mevr. S.J. Goudriaan-Verburg, dhr. T.J.T. van Hamersveld, dhr. P.M. van Helvoort, mevr. R.M. Hilhorst-Roest, dhr. L.A. Jansen, mevr. D. Jansen-Reitsma, dhr. W.A. Munnik, dhr. H. Nagelhout, dhr. J.H. Slot, dhr. F.C.A. de Ruijter, dhr. N.C. van Valkengoed, mevr. J. Visser-Hamoen
BAARN (5 gedecoreerden: 3 mannen en 2 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. P.C. Mellenberg
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. E.W. van der Ent, mevr. A.A.M. Zwanikken, dhr. L. Bel Hadj, mevr. L.W. Sitters-de Jongh
BUNNIK (5 gedecoreerden: 5 mannen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. W.F. Coenen
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. E.M. Achterberg, dhr. J.A. Baas, dhr. A.L.E. van den Boom, dhr. R.P.P. Klinkhamer
BUNSCHOTEN (4 gedecoreerden: 3 mannen en 1 vrouw)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. W. Swart
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. L. Koelewijn-Korlaar, dhr. A. van de Mheen, dhr. R.E. Wagenaar
DE BILT (7 gedecoreerden: 3 mannen en 4 vrouwen. 1 echtpaar)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. B.E. Feijtes, dhr. K.H. Gerritsen, dhr. S. Schinkel, mevr. J.H. Schinkel-Keizer
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. A.E. van Dam-van Voorst, mevr. H. Uittenbosch-Dijkstra, mevr. P.S.A. Verkroost
DE RONDE VENEN (16 gedecoreerden: 9 mannen en 7 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. D. de Groot
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. M. van Eijk-Vergeer, mevr. M. van der Eijk-van der Vliet, mevr. J. Gijsen-Kreuger, dhr. M. Guggenheim, dhr. J. Hoogenboom, dhr. W. de Jong, mevr. J. van der Klok-Visser, dhr. J. Peltenburg, mevr. C. Toebosch, mevr. M. van der Vliet-Smit, dhr. G. van Walbeek, dhr. C. Westerdijk, dhr. R. Wever, mevr. M. van Zwieten, dhr. H. van Zwieten
EEMNES (5 gedecoreerden: 3 mannen en 2 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. E. Bor
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. J. van Gelder, mevr. O.W.G. Fakkeldij-van Amersfoort, mevr. M.T. van der Schaal-de Valk, dhr. J.B.G.T. Willink
HOUTEN (17 gedecoreerden: 10 mannen en 7 vrouwen. 1 echtpaar en 2 broers)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. H. van Bentum, dhr. C. van Bentum, mevr. M. Danao, dhr. D. Dekker, dhr. F. Dijk, mevr. M. van den Hoogen-Vernooij, dhr. R. Jonkers, dhr. L. van der Kooij, mevr. J. Korssen-Stijlaart, dhr. M. Molegraaf, mevr. A. Odijk-Frasa, dhr. C. de Rooij, mevr. I. Schilder-Verboom, mevr. A. van Velzen-van der Laan, dhr. P. van der Wens (Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden), mevr. R. de Winter-Mulder, dhr. H. de Winter
IJSSELSTEIN (3 gedecoreerden: 1 man en 2 vrouwen)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. R.A. de Jong, dhr. J. de Jonge, mevr. M.A.J.P. de Wit-van Seters
LEUSDEN (5 gedecoreerden: 3 mannen en 2 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. A.J. Kranenburg
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. D.J. Bleijerveld, mevr. W.J.G. Egtberts-Saalbrink, dhr. P. Mijzen, mevr. J.C. Valkengoed-Wiggerts
LOPIK (6 gedecoreerden: 4 mannen en 2 vrouwen. 1 echtpaar)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. H.A.T. Aantjes, dhr. E.A. de Leeuw, mevr. M. Müller-Meerveld, dhr. H. Stigter, dhr. E.J. Vos, mevr. H. Wiegeraad-Molenaar
MONTFOORT (8 gedecoreerden: 6 mannen en 2 vrouwen. 1 echtpaar)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. W. Gouderjaan, dhr. B. Jansen, dhr. T. van der Made, mevr. H. Oostveen-Boere, dhr. F. van Petegem, dhr. J. Rosendaal, mevr. D. Rosendaal-Helsen, dhr. J. Vlooswijk
NIEUWEGEIN (2 gedecoreerden: 1 man en 1 vrouw)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. F.J.P. Evers, mevr. A.M.J. van der Post
OUDEWATER (8 gedecoreerden: 5 mannen en 3 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. W.J.P. Kok
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. A.J. Breur, mevr. C. van der Heiden-Verduijn, dhr. A.A. van den Hoogen, dhr. T.S.M. Lucassen, mevr. P.M. Stoppelenburg, dhr. A.P. Tegelenbosch, mevr. M. Versluijs
RENSWOUDE (1 gedecoreerde: 1 vrouw)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. M.M. van de Bor-Slot
RHENEN (5 gedecoreerden: 4 mannen en 1 vrouw)
Officier in de Orde van Oranje Nassau: dhr. S. Korver
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. A. van Harten, mevr. E.S. Kamerbeek, dhr. C.A. Rijksen, dhr. H. Wisserhof
SOEST (5 gedecoreerden: 4 mannen en 1 vrouw)
Officier in de Orde van Oranje Nassau: dhr. R.H. van Dam
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. T. Koelewijn, dhr. E. Boshuizen, dhr. F. Davelaar, mevr. W. Drost-Kuiper
STICHTSE VECHT (16 gedecoreerden: 9 mannen en 7 vrouwen. 1 echtpaar)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. P.H. Beks, dhr. T.A. Goedendorp, dhr. B.P. Vreugdenhil
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. M.C. van den Born-Schilder, mevr. L.M. Fisser-van der Gaag, mevr. A.P. van Haaften-van Rijswijk, dhr. F.J. Heukelom, mevr. M.J.W. van Ingen-van der Brugge, mevr. A.W. Oosthoek-Bogaard, mevr. J.A. Rietdijk-van Scherpenzeel, dhr. P. Rietdijk, mevr. M. Rogge, dhr. C.R. Swierts, dhr. A. Vlug, dhr. P. Wijnen, dhr. J.H. Zondervan
UTRECHT (33 gedecoreerden: 21 mannen en 12 vrouwen, 2 echtparen)
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: mevr. C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. B.H. van Empel, mevr. M.A.M. Kerkhof, dhr. F.E. de Rooij, dhr. M.J. Stoopendaal, mevr. W.C. Voogt, dhr. D. Wessels, dhr. heer J.P. Wielaert
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. M.A. Antonioli, dhr. O. Benali, dhr. D.J. de Boer, dhr. C. de Bruin, dhr. G.H.C.J. Dekkers, dhr. J.A. Dortmond, dhr. H.D. van Essen, mevr. M.G. van Essen-Westerink, mevr. M.E.A. Glas, dhr. A.C.M. Groen in 't Wout, dhr. E.W.C.A. Héman, dhr. G.J. Hoffland, mevr. C.W. Hoornenborg-Everaarts, dhr. Y. Huang, mevr. E.I. Jimkes-Verkade, mevr. A.E. Kluijver, mevr. H.J.A.T. Krüs, dhr. W. van Kuyk, dhr. J.H. Moll, dhr. E.H. Ouhammou, mevr. Y.T.M. Poort-Diemel, mevr. Y.L.H. Veldema, dhr. M. Verweij, mevr. M.C. van der Wees-Kamp, dhr. M.H.C. Wels
UTRECHTSE HEUVELRUG (12 gedecoreerden: 10 mannen en 2 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. E.A. van Eijsden
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. C. Bos, dhr. N.H. Breur, dhr. R. van den Brink, mevr. A.M. Brouwer-Elberts, dhr. W.H. van Cappelle, dhr. J. Holwerda, dhr. P.C. Hopman, dhr. M. Al Kachouti, dhr. W. Koonings, dhr. P.M.J. Meeder, dhr. H.J. Postema
VEENENDAAL (14 gedecoreerden: 11 mannen en 3 vrouwen)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. H. Hoitink
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. J. Bakker, dhr. J. Budding, dhr. R. Gadellaa, dhr. R. Israël, dhr. T. Koudijs, dhr. F. Fennema, dhr. G. Fennema, dhr. F. Leppers, mevr. M. Meijer-Rondeel, mevr. N. Overeem-Versteeg, dhr. H. Praag, mevr. M. Scholts-van Leeuwen, dhr. M. Schuitemaker
VIANEN (9 gedecoreerden: 6 mannen en 3 vrouwen)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. R. van den Broek, dhr. H. Bruggink, dhr. B. van Dijk, dhr. F. Kool, dhr. B. de Jong, dhr. J. van Oort, mevr. R. Sagius-van Amerongen, dhr. J.Scheringa, mevr. C. Teuben-de Klein
WIJK BIJ DUURSTEDE (3 gedecoreerden: 1 man en 2 vrouwen)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. A. Berkhout-Karssen, dhr. K. van der Heide, mevr. Schramowski-Van Haeften
WOERDEN (16 gedecoreerden: 11 mannen en 5 vrouwen)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. C. Kok, mevr. M.K. van Arnhem-van der Vliet, dhr. J.H.M. Barnhoorn, dhr. T.C. Brandenburg, mevr. B.C. Brillemans-Jansen, mevr. J.C.H. de Bruin-van Straaten, dhr. M. Hoogerbrugge, dhr. W.L. Hoogerbrugge, dhr. M.S. Jelluma, dhr. R.G. van Kesteren, dhr. G. Lekkerkerker, dhr. A. Molenkamp, dhr. J.J.T. Sistermans, mevr. E. Stikvoort-Bennink, mevr. T. Uijthoven-van Rijn, dhr. J. Vroedsteijn
WOUDENBERG (2 gedecoreerden: 1 man en 1 vrouw)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. B.W. Elferink
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: mevr. C. van den Berg-de Ru
ZEIST (11 gedecoreerden: 8 mannen en 3 vrouwen. 1 echtpaar)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. H. Martens, dhr. F.J. van Wijk
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: dhr. J.A. Bogaard, mevr. N.J.M. Grinwis-Bruinsma, dhr. A.C. Grinwis, mevr. M.J.T. van der Horst, dhr. A.M.W. Janmaat, mevr. E.M.M. Jansen, dhr. H. van Limpt, dhr. J.M.A. Paasman, dhr. M. Pluim

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.