Wel of geen staking in het streekvervoer? Rechter doet donderdag uitspraak

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De rechtbank in Utrecht beslist donderdag of een staking in het streekvervoer door mag gaan of niet. Vakbonden FNV en CNV willen maandag 30 april en dinsdag 1 mei in het hele land het streekvervoer platleggen vanwege een cao-conflict. De werkgevers vinden de staking onrechtmatig en eisten vandaag in een kort geding een verbod.
Als de staking doorgaat, rijden nergens streekbussen en in de stad Utrecht ook geen stadsbussen. Daarnaast zullen ook de regionale treinen die niet van de NS zijn, die dagen niet rijden, aldus de vakbonden. De uitspraak van de rechter wordt morgen voor 16.00 uur verwacht.

CAO-ONDERHANDELINGEN

De vakbonden en werkgevers steggelen over een loonsverhoging en over de aanpak van de werkdruk. Zo willen ze uniforme regelingen voor bijvoorbeeld plaspauzes voor chauffeurs. Daar is nu amper tijd voor, zeggen de bonden.
De werkgevers zijn van mening dat de vakbonden oneigenlijk gebruik maken van het stakingsrecht. Ze vinden de actie buiten proportie omdat de cao-onderhandelingen nog niet waren vastgelopen.

MEIVAKANTIE

De werkgevers vinden daarnaast dat een staking in de meivakantie "maatschappelijk ontwrichtend" is. "Het is hét moment waarop mensen uitstapjes gaan maken. Als ze niet naar evenementen, dierentuinen of pretparken kunnen reizen, is dat heel ingrijpend", zegt Fred Kagie van Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).
Volgens de vakbonden zal de overlast wel meevallen. "Staken is nooit leuk, maar in de vakantie is het juist minder bezwaarlijk dan op een drukke werkdag in de spits", zegt FVN-stuurder Wilfred Jonkhout. "En we staken ook voor de reiziger, want die heeft ook last van deze situatie en van de werkdruk bij de chauffeurs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.