Het is weer lintjesdag: "Die twinkeling in de ogen als ik 'm opspeld"

PROVINCIE UTRECHT - De dag voor Koningsdag betekent traditiegetrouw lintjesdag. Mensen die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de samenleving krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding. En dat is ook voor de burgemeesters, die de lintjes uitreiken, een bijzondere aangelegenheid.
Voor Laurens de Graaf wordt het de eerste keer. Hij is sinds een paar maanden burgemeester van Lopik en debuteert dus als lintjesuitreiker. "Met name op die emoties verheug ik me", vertelt hij aan Radio M Utrecht. "Om die mensen de dag van hun leven te kunnen geven."
De Graaf heeft zich al een voorstelling gemaakt van de reacties die hij vandaag kan verwachten. "De twinkeling in de ogen, daar kijk ik vooral naar uit. Naar het moment dat je zo'n lintje opspeldt. En de enorme glimlach en blijheid die daarbij hoort."
Ook voor waarnemend burgemeester Roland van Schelven van Bunnik wordt het de eerste keer. Althans, in zijn nieuwe gemeente. Eerder was hij tien jaar burgemeester van Culemborg, dus hij heeft al ruime ervaring. Van Schelven benadrukt dat het voor het hele gemeentehuis een bijzondere dag is.

GROOT EVENEMENT

"Je wilt iedereen goed ontvangen met een kopje koffie. De toespraken moeten goed zijn, iedereen moet bloemen krijgen. Je wil zorgen dat iedereen goed zit en na afloop een mooie oranje-toast uitbrengen. Met een glaasje oranjebitter of jus d'orange en een toast op de koning. Maar ook op alle mensen die door de koning gedecoreerd zijn."

SCREENEN KANDIDATEN

Niet alleen mogen de burgemeesters de lintjes uitreiken, ook worden ze zorgvuldig betrokken bij het proces dat leidt tot de toekenning. Voordat de koning zijn akkoord geeft, moeten de burgemeesters de kandidaten screenen. Dat gaat volgens Van Schelven erg secuur.
"Je moet alles goed uitzoeken. Of iemand niet voorkomt in een politieregister. Bij heel oude mensen moet je bijvoorbeeld uitzoeken of ze niet lid zijn geweest van de NSB."
"En moet ook onderzoeken of het voldoende is voor een aanvraag. Dat betekent dus dat ze kandidaten ten minste vijftien jaar iets gedaan moeten hebben, en daar onbetaald voldoende aantal uren per week mee bezig zijn geweest."
Alle mensen die Van Schelven in Culemborg een lintje gaf, kende hij al persoonlijk. Maar in zijn nieuwe gemeente is dat anders. Ook De Graaf uit Lopik kent lang niet iedereen die hij vandaag in het zonnetje zet.

ONDERZOEK DOEN

"Die heb ik vooral leren kennen door de aanvraag die gedaan is en de referentiebrieven die geschreven zijn. Ik heb zelf ook nog wat gegoogled. En gekeken: wat voor type is dit als ik zelf online eens kijk?"
De geheimzinnige sfeer rond de uitreiking vindt De Graaf mooi. "Het mooie rond de lintjesregen is dat mensen met allerlei smoesjes en complotten verleid worden om ergens naartoe te komen. Dat zal vast ooit wel eens misgegaan zijn. En bij mensen bellen hebben doen rinkelen. Maar ik hoop dat bij ons alles gestroomlijnd gaat."
Wie de lintjes krijgen is nu nog geheim. Vanmiddag worden alle namen bekendgemaakt. Een compleet overzicht van alle 'winnaars' verschijnt vanmiddag op onze website.

Elk lintje wordt met de hand gemaakt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht
Vorig jaar kregen meer mannen een lintje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.