Herdenkingsmunt voor Fanny Blankers-Koen op honderdste geboortedag

LAGE VUURSCHE - Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Fanny Blankers-Koen werd geboren op landgoed Pijnenburg in Lage Vuursche. Ter ere van de beroemde atlete wordt daarom bij de Nederlandse Munt een herdenkingsmunt geslagen: het Fanny Blankers-Koen vijfje.
De hardloopster won op de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles, wat haar jaren later de titel internationaal atlete van de 20e eeuw opleverde. Blankers-Koen werd ook wel 'de vliegende huisvrouw' genoemd omdat ze naast haar topsportcarrière ook een huishouden runde en twee kinderen opvoedde. Ze overleed in 2004.
Het duurt nog even voordat de speciale munt te verkrijgen is. Het eerste exemplaar wordt op 3 juni geslagen door sprintster Dafne Schippers tijdens de FBK Games in Hengelo. Het Fanny Blankers-Koen vijfje is de tweede herdenkingsmunt voor een sportlegende. Eerder werd Johan Cruijff al geëerd met een speciale munt.

GOOGLE

Ook zoekmachine Google eert de atlete op haar honderdste geboortedag. Dat doet het bedrijf met een zogenoemde doodle. Zo'n Google-doodle is een tijdelijke aanpassing van het logo van Google op de startpagina van de website. Dat wordt wel vaker gedaan, bijvoorbeeld op feestdagen of ter ere van bekende mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.