Al die lintjes die vandaag worden uitgereikt, zijn gemaakt in Utrecht: "Heel inspirerend werk"

PROVINCIE UTRECHT - 2900 lintjes worden er vandaag uitgereikt in ons land. En allemaal hebben ze een Utrechts tintje, want ze worden gemaakt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Daar waren ze vanmorgen alweer vroeg in touw om alle onderscheidingen te maken.
"Dit is echt leuk werk, een passie", zegt een van de makers. Zij werkt vandaag aan de kruisjes. Die bestaan uit zes onderdelen die allemaal apart geëmailleerd worden. Als ze klaar is met het aanbrengen van de witte en blauwe kleuren, gaan de onderscheidingen nog vier minuutjes in de oven.

MEER DAN TWINTIG SOORTEN

"Er zijn meer dan twintig onderscheidingen in allerlei gradaties", legt Jan Groos uit. Hij is Hoofd Zilversmeden bij de Koninklijke Nederlandse Munt. "We maken ze hier al jarenlang."
Het uiterlijk van de lintjes is al jaren hetzelfde. Dat is zo vastgesteld door de Koning. De traditie van het onderscheiden gaat ver terug in de tijd, zegt Groos. "In de tijd van Napoleon zijn ze begonnen met het onderscheiden van de militairen en later de burgers." Zelf heeft hij nog geen lintje mogen ontvangen. "Maar ik heb er onderhand wel recht op", grapt Groos.

INSPIREREND

Ook Kim Nagtzaam houdt zich bezig met de onderscheidingen. Zij is hoofd afdeling decoraties en advies Kanselarij der Nederlandse Orde. "Dit is heel leuk werk", zegt ze.
"Omdat je vanuit de maatschappij de meest bijzondere vrijwillige activiteiten voorbij ziet komen. En dat is echt heel inspirerend. Mensen doen onwijs veel voor elkaar in Nederland."

TRADITIE

De Lintjesregen op de dag voor Koningsdag, is een jaarlijkse traditie. Het is de dag waarop bijvoorbeeld vrijwilligers in het zonnetje worden gezet met een onderscheiding. Iedereen die zich op een bijzondere manier inzet voor de maatschappij, kan aangedragen worden voor een lintje.
Weten wie er in onze regio een lintje heeft gekregen? Lees dan ons overzicht. Meer weten over het maakproces van de onderscheidingen? Kijk dan naar dit filmpje van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Elk lintje wordt met de hand gemaakt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.