Erik Schmets zette een treinstel in zijn tuin, maar de buurvrouw is niet blij

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
AUSTERLITZ - Een recent geplaatst treinstel op een perceel aan de Weideweg in Austerlitz zorgt bij de buurvrouw Gita Nagel voor woede. "Dat ding is zonder vergunning neergezet en past helemaal niet in een woonwijk. Ik ben mijn privacy volledig kwijt."
De eigenaar van het treinstel is Erik Schmets en hij wil in de oude wagon onder andere een kantoorruimte maken. "Ik stond ooit op een afgelegen station in Frankrijk toen er op een trein Gare d 'Austerlitz stond. Het voelde alsof ik zo in de trein naar huis kon stappen."
"Ik heb het verder uitgewerkt en vind het wel een grappig concept. Ook uit de buurt krijg ik positieve reacties. Behalve dan van mijn buurvrouw. Ik snap dat ze er niet blij mee is, maar ik had er ook een veel hoger gebouw kunnen neerzetten. Dan was haar uitzicht helemaal verdwenen. Het treinstel wordt nog geschilderd en er komt een haag voor. Dan valt het treinstel bijna helemaal uit het zicht van de buurvrouw. Hij staat daarnaast vier meter buiten haar perceelgrens."
GEEN VERGUNNING
Volgens Nagel is de trein er zonder vergunning neergezet. "Er is nota bene een handhaver van de gemeente bij geweest toen de wagon nog op de oplegger stond. Er is toen niet ingegrepen. Ik vind dat opmerkelijk. Mijn overbuurman heeft ooit zijn schuur uitgebouwd zonder vergunning en hij moest het afbreken. Dat moet hier ook."
Volgens Schmets kan hij niet anders dan de wagon nog voor er een vergunning is afgegeven al neerzetten. "Er is hier in de omgeving veel gebeurd. Eerst was er een archeologische opgraving waardoor ik de trein niet kon laten brengen en binnenkort worden er huizen gebouwd. We moesten het nu doen, anders was er geen ruimte meer geweest om mijn tuin te bereiken."
ADVOCAAT INGESCHAKELD
Nagel heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om het treinstel weg te krijgen. "De bestemming op de grond is tuin. Omdat de monumentale boerderij en het perceel van mijn buurman niet zomaar aangepast mag worden, doet hij iets wat gewoon helemaal niet kan. We hebben de gemeente aangeschreven om te gaan handhaven. Al verft hij dat ding paars met een gouden rand, dan nog wil ik dat hij de wagon weghaalt."
Schmets hoopt nog in gesprek te gaan met zijn buurvrouw om er samen uit te komen. Voor Nagel is dat een gepasseerd station: "Niet nadat deze willens en wetens geplaatst is. Ik ben er niet voor in."
DE GEMEENTE WAARSCHUWDE
De gemeente Zeist laat weten dat ze de ontwikkelingen aan de Weideweg op de voet volgen. De vergunningsaanvraag voor de trein wordt getoetst. Als het bestemmingsplan het uiteindelijk niet toelaat en er geen vergunning wordt gegeven, moet de trein weggehaald worden.
Uit correspondentie in handen van RTV Utrecht blijkt dat Zeist Schmets heeft gewaarschuwd toen hij de trein neerzette. Als de trein weg moet, moet dat op straffe van een dwangsom ook gebeuren. Schmets hoopt dat het niet zover komt en hoopt op een oplossing met alle partijen. "De gemeente was in eerste instantie positief over mijn plannen met mijn trein. Maar als het anders loopt, dan zit er niets anders op om de wagon weer weg te halen. Dat zou wel een enorme teleurstelling zijn."
Buren ruziën over treinstel in achtertuin Austerlitz

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.