Grote staking bij regiovervoerders mag doorgaan van de rechter

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De aangekondigde staking in het openbaar vervoer gaat door. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald.
Het streekvervoer, de Utrechtse stadsbussen en ook regionale treinen die niet van NS zijn, zullen daardoor komende maandag en dinsdag niet rijden. De vakbonden willen zo druk uitoefenen op de werkgevers. Ze vinden dat de lonen omhoog moeten en de werkdruk omlaag.
De werkgevers stapten naar de rechter omdat ze de staking onrechtmatig vinden. Volgens hen maken de bonden misbruik van het stakingsrecht omdat de cao-onderhandelingen nog gaande zijn. Ook zouden de stakingen maatschappelijk ontwrichtend zijn, omdat er in de meivakantie veel toeristen zijn.

RECHT OM TE STAKEN

De rechtbank oordeelt dat de staking weliswaar flinke gevolgen zal hebben voor reizigers, maar dat het recht om te staken zwaarder weegt. Omdat de staking is aangekondigd, kunnen mensen maatregelen nemen als ze volgende week naar Schiphol of bijvoorbeeld de Keukenhof of Efteling willen, oordeelt de rechter.
"Er zal enige hinder zijn voor mensen, het zal even vervelend zijn, maar de rechter vindt dat het recht om te staken in dit geval zwaarder moet wegen", zegt persrechter Anne Reitsma.

BONDEN ZIJN BLIJ

Vakbond FNV laat weten blij te zijn met het besluit. "Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn", zegt Paula Verhoef van de vakbond.
Hanane Chikhi van CNV Vakmensen: "Buschauffeurs en machinisten zijn dienstverleners van beroep, ze staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers, met betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze. Dat is niet alleen van belang voor de chauffeurs en machinisten. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.