Highland Games Vianen: ''wat begon als een lolletje, is echt een competitie geworden''

VIANEN - De regen heeft zo'n honderd deelnemers er niet van weerhouden om mee te doen aan de Highland Games in Vianen. Voor de elfde keer gingen zondag in de Kasteeltuin Amaliastein mannen en vrouwen de strijd met elkaar aan.
Volgens Geert Tijsseling van de organisatie is rond de Highland Games in Vianen al een echte traditie ontstaan. "We zien dat behoorlijk veel teams ieder jaar terugkomen. Het is zelfs zo dat ze meer en meer de strijd met elkaar aan gaan. Wat begon als een lolletje, is inmiddels echt een competitie geworden."
Er zijn teams die een half jaar van tevoren starten met trainen in de sportschool. Ook zijn er teams die in de aanloop naar het evenement een soort voorcompetitie organiseren om zich voor te bereiden op de games in Vianen.
Het evenement trekt ook de zogenoemde 'bierteams' zegt Tijsseling. Het team de Snollebollekes is daar één van. "We doen mee, vooral omdat we het heel gezellig vinden, we zijn niet heel erg goed. We eindigen al vier jaar als laatste maar het blijft heel gezellig om te doen. Ondanks dat het nu heel hard regent is iedereen toch buiten, en dat maakt ook niet uit", vertelt Astrid Bel.

SCHOTLAND

De teams moeten zakgooien, touwtrekken en zware biervaten tillen. Er komt dus veel kracht bij kijken maar voor sommige onderdelen is het samenwerken nog belangrijker. De Highland Games komt uit Schotland. "Om met elkaar te strijden in clans en zo te kijken wie het slimst is, het snelst, het sterkst, noem het maar op", aldus organisator Tijsseling.
De Highland Games zijn een onderdeel van de feestweek die de Stichting Amaliastein ieder jaar organiseert. De teams komen niet alleen uit Vianen. Er lopen ook deelnemers rond uit Utrecht en Zederik.

KILT

Rond de start van het evenement regent het behoorlijk, maar dat maakt voor de deelnemers niet uit. Geert Tijsseling van de organisatie noemt het lachend ''al een prestatie op zich'' dat de deelnemers allemaal in een kilt verschenen zijn. "Het is één van de vereisten om als deelnemer van de Highland Games in de traditionele Schotse kilt aanwezig te zijn. Daar geeft iedereen gehoor aan, op zijn of haar eigen manier."
Verschillende kleuren rokken zie je dan ook voorbij komen. Van panterprints tot de traditionele Schotse ruit. "Dat draagt absoluut bij aan de sfeer," zegt de organisatie.

STERKSTE MAN

Voormalig sterkste man van Nederland Wout Zijlstra is al elf jaar betrokken bij de Highland Games in Vianen. Hij voorziet het evenement van commentaar en is heel enthousiast over de inzet van de deelnemers. Zijlstra: "Nou nou nou, de sport is al 4000 jaar oud, maar het lijkt hier ook wel zo'n traditie te hebben."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.