Beatrix vijf jaar later: ''Ze werkt veel in de tuin en is gelukkig''

© RVD, Jeroen van der Meyde
BAARN - Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Beatrix afstand van de troon deed en Willem-Alexander koning werd. De inmiddels 80-jarige prinses Beatrix woont sinds een paar jaar op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Volgens journalist Jutta Chorus, die een boek over haar schreef, gaat het goed met de teruggetreden vorstin.
Chorus schreef het boek over Beatrix aan de hand van interviews en archiefonderzoek en heeft ook zo nu en dan contact met mensen die om de prinses heen staan. "Ze doet veel in de tuin, ze doet weer allerlei lichamelijke arbeid, komt bij voorstellingen," vertelt de biografe. "Wat mij opvalt is dat ze veel vrienden ziet. Ze heeft daar weer tijd voor en hoeft die niet meer te veroveren op haar drukke schema. Een vriendin zei: ze had ons een poosje op ijs gezet en nu komen de plantjes weer tot bloei."

Kleinkinderen

Ook heeft ze meer tijd gekregen voor haar kleinkinderen. "Ze schijnt het veel over de kleinkinderen te hebben en ze veel te zien." Amalia krijgt daarbij bijzondere aandacht, als toekomstig troonopvolgster: "Zoals bij elk koningskind gebeurt, is er een bepaalde tijd een weerzin tegen de verplichting dat ambt te moeten overnemen. Ik neem aan dat Amalia dat ook heeft." Beatrix helpt haar kleindochter bij het overwinnen van die weerzin, vermoedt de biografe.
De vroegere vorstin heeft van jongs af aan heel bewust een onderscheid gemaakt tussen haar buitenkant en haar binnenkant, vertelt Chorus verder: "Je hebt alle eerbetoon en waardigheid en aan de andere kant is er een persoonlijkheid die je goed moet onderhouden. Je natuurlijke interesses en nieuwsgierigheid, hoe je als mens zelf bent."

Afstandelijke vorstin

Beatrix was een strenge koningin, zegt Chorus. Vooral omdat ze het koningschap na de losse stijl van haar moeder wat meer klasse en stijl wou geven. Willem-Alexander heeft het daarom nu wat makkelijker denkt ze, want uit peilingen blijkt dat veel Nederlanders tevreden met hem zijn als koning. "Hij heeft een soort zekerheid dat de monarchie stevig is gegrondvest. Hij kan van daaruit proberen de koning wat gewoner te maken dan de afstandelijke vorstin die zijn moeder was."
En prinses Beatrix ziet het allemaal tevreden aan, denkt Jutta Chorus. Ze lijkt ook wat levensgeluk te hebben hervonden: "Ze heeft vreselijk zware jaren achter de rug, met de dood van haar man prins Claus en van Friso. Ze is nog steeds erg betrokken bij het gezin van Friso, maar ik zag zelf dat ze echte vrolijkheid heeft. Dat wordt bevestigd door de mensen om haar heen."
Het boek van Jutta Chorus: 'Beatrix, dwars door alle weerstand heen', is onlangs uitgekomen in een nieuwe, geactualiseerde editie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.