Let op: streek- en stadsbussen rijden vandaag niet

Stakende medewerkers hebben zich vanochtend vroeg verzameld bij Utrecht Centraal.
Stakende medewerkers hebben zich vanochtend vroeg verzameld bij Utrecht Centraal. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
PROVINCIE UTRECHT - In de hele provincie rijden vandaag en morgen bijna geen bussen. Ook de tram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein ligt eruit. Medewerkers van de regionale vervoersbedrijven staken omdat ze een betere cao willen.
In Utrecht rijden geen stadsbussen. Voorlopig lijken reizigers goed rekening te hebben gehouden met de staking, want er zijn amper mensen te vinden op het lege busplatform bij Utrecht Centraal. Veel reizigers proberen een OV-fiets te huren, met lange rijen tot gevolg bij de uitgiftepunten van de NS.
VERKEERDE INFORMATIE
Op veel digitale informatieborden staat nog aangegeven dat er bussen rijden. In onder meer Utrecht, Bunschoten en IJsselstein staat verkeerde informatie en sommige reizigers stonden daarom voor niets op een bus te wachten.
Vervoerder U-OV wil rond 10.00 uur bekendmaken of naar belangrijke bestemmingen zoals ziekenhuizen mogelijk toch wat bussen kunnen rijden. "Dit hangt af van het aantal chauffeurs dat niet gaat staken."
In Amersfoort rijdt de Valleilijn-trein wel, meldt Connexxion na een update op zijn website. De trein naar Ede-Wageningen en Barneveld rijdt wel minder vaak, maar dat komt door werkzaamheden aan het spoor.
UITGEKNEPEN MEDEWERKERS
Vakbonden FNV en CNV willen met de 48-uursstaking, die voor het hele land geldt, hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De werkgevers zouden de chauffeurs al jaren uitknijpen. "De rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. We willen keiharde afspraken in de cao", zegt FNV-bestuurder Paula Verhoef.
De staking in het streekvervoer eindigt dinsdagavond. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.
TWEEDE STAKING
Het is de tweede keer dit jaar dat er acties zijn in het streekvervoer. Ook 4 januari reden door acties voor een betere cao ook nauwelijks streekbussen en regionale treinen.
"We willen gewoon een paar minuten tussendoor om even naar het toilet te kunnen."
Enorme drukte bij het OV-fiets-uitgiftepunt bij Utrecht Centraal.
Enorme drukte bij het OV-fiets-uitgiftepunt bij Utrecht Centraal. © RTV Utrecht / Annabelle Zandbergen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.