Landbouworganisatie baalt van aanleg zonneweides

PROVINCIE UTRECHT - Zonnevelden aanleggen is vaak een slecht idee, vindt LTO Nederland. Het is niet goed voor dieren en vruchtbare landbouwgrond moet niet verspild worden. De land- en tuinbouworganisatie kijkt erg sceptisch naar plaatsen als Amersfoort, Stichtse Vecht en Nieuwegein, waar initiatieven zijn om grote zonneweides te maken.
"Wij vinden het zonde dat je niet eerst de daken gaat volleggen", zegt Rona Uitentuis van LTO tegen Radio M Utrecht. "Ga kijken hoe je andere delen van ons kleine landje kan benutten voordat je die grote weides met vruchtbare landbouwgrond verspilt voor zonnepanelen."

HET IS NODIG

In de Amersfoortse wijk Vathorst is een
voor een grote zonneweide. Hans Kursten van energiebedrijf Profin ziet het wel zitten. "Het is een prima idee om daken vol te leggen. Maar als we naar een nieuwe energievoorziening willen, hebben we ook landschappen nodig."

OOK MILIEUCLUB IS VOOR

Natuur en Milieufederatie Utrecht benadrukt dat Nederland met alleen zonnepanelen op daken slechts in tien procent van de energiebehoefte voorziet. "En we willen naar een duurzame samenleving", zegt Wijnand Jonkers. "Dus we zullen andere zaken moeten oppakken. Dan zijn zonneweides een mogelijkheid."
Die uitspraak verbaast de LTO. "Want als het gaat om bodemleven, dierendiversiteit en weidevogels is het gewoon een moeilijk verhaal met zonnepanelen op grond. Het is gewoon niet handig en onnodig."

LOKALE INITIATIEVEN

Of het zonneveld in Vathorst er komt is nog de vraag. Omwonenden zijn niet blij met het plan. De gemeente Stichtse Vecht wil klimaatneutraal worden en verkiest een of meerdere zonneweides boven windmolens. In
is eerder dit jaar een zonnepark geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.