Baarn maakt nieuwe lijst met monumenten

BAARN - De gemeente Baarn is bezig met het maken van een erfgoedwaardenkaart. Op de lijst komen monumentale panden te staan, maar ook archeologische vondsten en landschappen.
Baarn heeft al een monumentenlijst, maar die was volgens wethouder Erwin Jansma toe aan vernieuwing. "Nog niet alles was in kaart gebracht", zegt Jansma. "Er is eerder wel een selectie gemaakt van monumentale panden, maar het was nodig die lijst te actualiseren om onduidelijkheid te voorkomen."
Jansma doelt op de sloop van een villa aan de Amalialaan. De sloop leidde tot ophef, omdat niet duidelijk was of het om een monument ging.

ZORGVULDIG KIJKEN

Twee onderzoekers fietsen momenteel door de provincie om alles in kaart te brengen. Vervolgens gaat de gemeente met meerdere organisaties, zoals de Historische Kring Baerne en de Erfgoedvereniging Heemschut, in discussie om te bepalen welke monumenten op de lijst komen. "Panden die voor 1950 gebouwd zijn komen in aanmerking", zegt wethouder Jansma. "Maar het gaat bijvoorbeeld ook om de staat van het pand en de vraag of het nog in het straatbeeld past. We moeten zorgvuldig kijken, want als een pand een monumentele status heeft mag er niet veel meer aan veranderd worden."

ZESHONDERD MONUMENTEN

Op de huidige lijst staan zeshonderd monumenten. Of daar veel nieuwe bijkomen kan Jansma nog niet zeggen. "Het onderzoek loopt nog. Er zullen ongetwijfeld een aantal bijgekomen zijn, maar er zullen er ook een aantal afvallen."
Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn en volgend jaar moet de erfgoedwaardenkaart voor iedereen in te zien zijn.

Wethouder Erwin Jansma van Baarn in gesprek met Bob van Beeten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.