Coalitiebesprekingen in stroomversnelling: mondeling akkoord in Renswoude

RENSWOUDE - Renswoudenaren weten sinds vandaag hoe het politieke landschap van hun gemeente eruit gaat zien. De VVD, ChristenUnie (CU) en Dorpsbelangen Renswoude maakten vanmiddag bekend een mondeling coalitieakkoord te hebben bereikt.
Onder leiding van formateur Jan Wolleswinkel bereikten de partijen vandaag overeenstemming. Ook werden de wethouders aangewezen.
Volgens Jan Wolleswinkel raakte de gesprekken in een stroomversnelling, nadat Dorpsbelangen Renswoude aan de onderhandelingstafel was geschoven. "We begonnen de de avond voor Koningsdag met praten, twee gesprekken van enkele uren later waren ze eruit", vertelt de formateur enthousiast.

KWARTETTEN

De nieuwe partijen leveren elk één wethouder: Sander van 't Foort (CU), Marieke Teunissen (VVD) en Arnout Wijs (Dorpsbelangen). Wolleswinkel spreekt van 'een mooi evenwicht'. "Het is altijd een beetje kwartetten, zo'n formatie", legt hij uit.
Het is de eerste keer dat Renswoude een coalitie bestaande uit drie wethouders heeft. Zij delen het aantal fte's samen op. CU en de VVD krijgen elk 0,8 fte en Dorpsbelang Renswoude 0,6 fte.
Volgens Wolleswinkel waren de VVD en CU erg enthousiast over Arnout Wijs, die de portefeuille Sociaal Domein krijgt toegewezen. "Hij is gezien zijn professie bij patiëntenverenigingen nogal betrokken bij gezondheidszorg. Ik denk dat dit hem op het lijf geschreven is." CU gaat zich focussen op het veel besproken 'Dorpshartdossier' en de VVD op financiën.
De komende weken zal de tekst van het coalitieakkoord verder worden uitgewerkt. Op raadsvergadering van 29 mei wordt het nieuwe college beëdigd. "Dit lijkt misschien nog ver weg, maar het is nu meivakantie en er moet ook nog een flinke stapel papier worden doorgewerkt", verklaart Wolleswinkel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.