RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bodemonderzoek in Griftpark kan de vervuilde wereld veranderen

1/2
UTRECHT -

In het Utrechtse Griftpark is een bodemonderzoek gestart naar vervuiling. De grond daar is sterk verontreinigd door de gasfabriek die er bijna 100 jaar stond. BacteriŽn kunnen die grond "schoon-eten", maar dat moet sneller.

"Dit is ťťn van de meest verontreinigde locaties van Nederland", zegt Gert Leurink, projectmanager bij de gemeente. Een boor ramt metersdiep de grond van het Griftpark door, om de vervuiling te meten. In een busje ernaast kan direct worden ingezien waarmee de bodem is verontreinigd.


GRONDWATER

De gemeente brengt in kaart op welke plekken welke stoffen in de grond zitten. Daarna kijken ze welke bacteriŽn die vervuilende stoffen kunnen opeten. Dat gebeurt al met bepaalde soorten, vertelt Leurink: "Maar de bacteriŽn doen dat nu nog te langzaam."

Nu pompt de gemeente Utrecht jaarlijks 3 ton aan grondwater omhoog. Dat water moet gezuiverd worden en dat is kostbaar. Dat kost de stad een half miljoen euro per jaar. "Als meer bacteriŽn eten, hoef je minder te pompen en ben je uiteindelijk goedkoper uit."

En die bacterietechniek staat nog in de kinderschoenen, legt onderzoeker Johan van Leeuwen uit: "Als er tienduizend bacteriŽn bestaan, dan kennen we er daar ťťn van. Dat is zo'n beetje de verhouding." Van Leeuwen doet een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar het schooneten door bacteriŽn.


GASFABRIEK

Er zijn veel ogen gericht op dat onderzoek in het Griftpark, vertelt Leurink: "Als we hier een methode gaan ontwikkelen, dan kunnen ze daar in de hele wereld gebruik van maken."

De gasfabriek in het Griftpark werd in de jaren '60 gesloopt. Daarvoor zorgde die bijna een eeuw voor het gas voor een groot deel van de stad, totdat er een fabriek in Lage Weide werd geopend. Pas in de jaren '90 werd het terrein een park.

Daarvoor moest de grond flink gesaneerd worden. Zestig meter diep is de vervuilde grond ingepakt met betonnen wanden. Het park heeft niet voor niets de geuzennaam 'Gifpark'. Het inpakken is een oude techniek. De onderzoekers hopen dat bacteriŽn die oude techniek op den duur kan vervangen. Het onderzoek loopt tot eind 2019.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -