"Komende jaren moeten we veel maatregelen nemen tegen wateroverlast"

PROVINCIE UTRECHT - Een flink nat pak na een fietstocht en de koude rillingen: van veel regenval worden de meeste mensen niet bepaald vrolijk. Al die regen is niet alleen slecht voor ons humeur, het kan ook nog eens behoorlijk wat wateroverlast veroorzaken.
Zondagnacht regende het bijvoorbeeld behoorlijk. In sommige delen van onze provincie regende het zó hard dat er net zoveel water naar beneden kwam als normaal gesproken in één maand tijd.
Het gevolg: straten die blank staan en in het ergste geval overstromingen in huizen. "De afgelopen jaren is het aantal piekbuien - buien waarbij zo'n 40 tot 80 millimeter water in een paar uur valt - flink toegenomen. Ons bestaande systeem van afvoer en riolering kan dat niet aan", vertelt Frans ter Maten van het waterschap Vallei en Veluwe.
"Het klimaat is echt aan het veranderen. De temperatuur in ons werkgebied is tussen 1900 en 2010 met gemiddeld 2 graden gestegen en de hoeveelheid water is per jaar al met 50 millimeter toegenomen. En dat gaat alleen maar erger worden, omdat het klimaat steeds extremer wordt."

STEDELIJKE GEBIEDEN

Met name in stedelijke gebieden, zoals bijvoorbeeld de binnenstad van Utrecht of Amersfoort, is dit een probleem, vertelt Ter Maten. Het water kan hier namelijk niet goed weglopen. "Hoewel een deel natuurlijk wel in de grachten belandt, staan de straten bij zo'n piekbui wel tijdelijk blank. Dat is op zich nog niet zo'n ramp, mits de stoepranden hoog genoeg zijn. Anders krijg je water in huizen, en dat is echt een probleem. De komende jaren moeten we veel maatregelen nemen om dat te voorkomen."
Mensen kunnen zelf ook al het een en ander doen om wateroverlast in huis te beperken. "Het belangrijkste is om zo min mogelijk verharding in je tuin te hebben", legt de Utrechtse tuinarchitect Lars Veenboer uit. "Er zijn echt nog wel mogelijkheden om alsnog een leuk terras te hebben staan. Zo kun je gebruik maken van speciale waterdoorlatende tegels of grind. Het terras moet onder voldoende afschot liggen, zodat het water van je huis wegloopt."

REGENTON

De gemeente Houten wil inwoners die van plan zijn hun tuin te ontharden graag een handje helpen. Daarom houdt de gemeente in het kader van het Week van Ons Water (van 5 tot en met 13 mei) een actie. Inwoners kunnen met 50 euro korting een regenton aanschaffen.
"Mensen kunnen ook hun tegels laten ophalen door de gemeente", vertelt wethouder Michiel van Liere. "Ze moeten dan in een ontwerp laten zien dat ze meer dan 50 procent van hun tuin 'ontstenen' en ook hoe ze dat willen doen. Op deze manier proberen we inwoners bewust te maken hoe ze zelf anders met wateroverlast om kunnen gaan."

ZOMERSE TEMPERATUREN

Gelukkig wordt er voor de komende dagen wat beter weer voorspeld. Vanaf vrijdag en zaterdag gaat de temperatuur fors omhoog en komen er met temperaturen van rond de 20-23 graden weer lenteachtige dagen aan.
Toch is al die warmte ook niet ideaal, waarschuwt Ter Maten van het waterschap. "Het weer wordt dus steeds extremer. De andere kant van de medaille is dat het zomers langere perioden echt heet is. Ook daar zijn onze steden niet op toegerust. Daarom is het goed om te zorgen dat je niet alleen tegen wateroverlast vecht, maar dat er ook in de stedelijke gebieden veel groen is. Bomen zorgen voor verkoeling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.