Feest voor Romeinenliefhebbers: soldaatje spelen in Leidsche Rijn

PROVINCIE UTRECHT - Deze week is het Nationale Romeinenweek. In de hele regio zijn allerlei culturele uitjes die refereren naar de Middeleeuwse tijd. De Romeinen zijn enorm belangrijk geweest voor bijvoorbeeld de stad Utrecht.
"Als die gasten niet op het idee waren gekomen om ergens op de splitsing van de Rijn en de Vecht een fort te bouwen ergens 41 na Christus, dan lag de stad Utrecht niet waar ie nu ligt", zegt Erik Graafstal. Hij is naast archeoloog ook mede-grondlegger van Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.

LEVEN ALS EEN ROMEIN

Bij Castellum Hoge Woerd kunnen bezoekers deze week leven als een Romein. Vandaag mogen mensen in de huid kruipen van een Middeleeuwse soldaat, donderdag wordt een aquaductenspel gespeeld.
Maar het hoogtepunt is zondag. Graafstal: "Dan hebben we een grote parade met mensen die in Romeinse kledij rondlopen. Dit keer hebben we een Romeins legerkamp."

ANDERE PLEKKEN

Ook op andere plekken in de provincie wordt aandacht besteed aan de Romeinenweek, zoals in het Kaaspakhuis in Woerden. Kristel Jansen: "Wat mensen niet altijd weten is dat de Romeinen ook veel kaas maakten."

WATERLINIEMUSEUM

In het Waterliniemuseum in Bunnik zijn vondsten uit die tijd te bewonderen. Volgens museummedewerker Elganan Jelsma is daaraan goed te zien dat het leven niet altijd makkelijk was. "Het was zwaar. De rijke Romeinen hadden het goed met genoeg arbeiders om zich heen. Maar voor de arme mensen was het niet makkelijk."
De Romeinenweek duurt nog tot en met zondag. Wat in de provincie allemaal te doen is te zien op de website www.romeinen.nu.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.