Minister wil einde maken aan 'Michael P-achtige' vervroegde vrijlatingen

UTRECHT/DEN DOLDER - Als het aan minister Dekker van Rechtsbescherming ligt, komen criminelen die zijn veroordeeld tot minimaal zes jaar cel niet meer automatisch na twee derde van hun straf vrij. Hij dient er vandaag een wetsvoorstel over in.
De discussie over vervroegde vrijlating laaide op na de zaak-Anne Faber. Dader Michael P. kreeg namelijk elf jaar gevangenisstraf na een dubbele verkrachting in 2010. Omdat hij al vervroegd (deels) mocht terugkeren in de maatschappij, was hij in staat vorig jaar de Utrechtse Anne Faber om het leven te brengen.

NIET UIT TE LEGGEN

"Het idee dat iemand achttien jaar krijgt opgelegd en na twaalf jaar alweer vrij is, begrijpen mensen niet", zegt de VVD-minister tegen de
. "Dat is ook niet goed."
In zijn voorstel staat dat voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal twee jaar voor het eind van de straf kan beginnen. Vroeger vrij komen gaat nu bijna automatisch en moet volgens het kabinet een gunst worden.

MICHAEL P

Eerder dit jaar maakte de rechter bekend dat Michael P. de restanten van zijn oude straf alsnog uit moet zitten. Vanwege de ernstige verdenkingen in de zaak-Anne Faber heeft P. zijn mogelijkheden om eerder vrij te komen verspeeld. Dat betekent dat hij resterende vier jaar cel moet uitzitten. Dat besluit staat los van een eventuele veroordeling in de zaak-Anne Faber.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.