Tientallen nabestaanden van verzetsmensen bezoeken 'plek des onheils'

© RTV UTRECHT
AMERSFOORT - Nabestaanden van tientallen gefusilleerde verzetsmensen krijgen op 4 mei voor het eerst de kans de plaats van executie te bezoeken. Kamp Amersfoort begeleidt meer dan vijftig familieleden naar de plek waar hun vader, grootvader of oom 75 jaar geleden werd doodgeschoten.
De executieplekken bevinden zich op de Leusderheide, wat militair oefenterrein en dus verboden gebied is. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd en de slachtoffers ergens anders begraven of gecremeerd, waardoor er nu alleen nog een kuil over is.
Niet eerder kregen familieleden de gelegenheid om de plek des onheils te bezoeken. Ze werden de afgelopen maanden in het kader van het Jaar van Verzet opgespoord door vrijwilligers van Kamp Amersfoort. Niet alleen kleinkinderen en neven en nichten komen, ook twee kinderen van oorlogsslachtoffers zijn erbij.
CEREMONIE
Het bezoek aan de geruimde massagraven vindt plaats na de jaarlijkse ceremonie bij het herdenkingskruis Jannetjesdal op de Leusderheide. Directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort draagt tijdens de herdenking de afscheidsbrief van de 22-jarige Arie de Leest voor. Hij werd op 8 april 1943 omgebracht op de Leusderheide.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.