Taxichauffeurs verdienen extra door twee dagen staken

PROVINCIE UTRECHT - Taxichauffeurs hebben goed bijverdiend door de 48-uursstaking. De bussen maakten plaats voor taxi's vandaag bij de haltes op Utrecht Centraal. En zo konden verdwaasde reizigers toch naar hun eindbestemming.
Voor zijn zwarte Mercedes staat Reza Mohammadi met zonnebril. Hij heeft net een dame afgezet bij het Station. "Het is drukker dan normaal." Vooral vanmorgen merkte Reza wat van de staking: "In de spits is het heel druk geweest. Nu is het wat rustiger."
En dat zet zoden aan de dijk voor de taxichauffeurs. Reza rekent: "Als ik vergelijk met normaal: 30% meer. Dat is niet niks", lacht hij. "Mensen komen naar beneden vanuit het station. Ze zien hier dat de bussen niet rijden en moeten toch naar hun bestemming."

KOSTEN

Chauffeurs leggen het werk neer omdat ze het niet eens zijn met het cao. Ze willen meer loon en minder werkdruk, bijvoorbeeld door een ingebouwde plaspauze. Voor de ov-bedrijven kosten de stakingen juist geld. De vereniging van werkgevers in het openbaar vervoer rekende uit dat de twee dagen staking zeker
kost.
Taxichauffeur Reza merkt dat reizigers goed geïnformeerd zijn. Eenmaal in de auto gaat het natuurlijk over de staking: "Mensen hebben er wel verstand van. Ze hebben medelijden met de chauffeurs, dat heb ik ook. Het is lastig dat je niet op tijd komt. Maar ze begrijpen het wel."

WERKDRUK

De chauffeurs verzamelden zich op het
. Vakbond FNV wilde op de Dag van de Arbeid aandacht vragen voor werkdruk onder werknemers in allerlei sectoren. Paula Verhoef van de vakbond: "Je merkt dat er steeds meer druk komt om aan te sturen op cijfers. Terwijl iedereen vindt het normaal om eens in de 2 uur even naar het toilet te kunnen."
Vandaag was de laatste dag van de 48-uursstaking. Volgende week dinsdag is het weer raak in de stad Utrecht. Dan leggen chauffeurs en trambestuurders weer het werk neer, kondigde FNV vandaag aan.

Taxichauffeur rijdt veel extra ritjes door de staking in het streekvervoer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.