Utrechtse serie-inbreker opgepakt dankzij DNA-match uit Frankrijk

UTRECHT - Een 44-jarige Utrechter wordt verdacht van het plegen van een reeks inbraken, die hij van 2006 tot 2015 zou hebben gepleegd. Het Nederlands Forensisch Instituut(NFI) kwam de man op het spoor, nadat zij een melding vanuit Frankrijk van een DNA-match hadden gekregen. Tegen de verdachte is een straf van zes maanden geëist.
De inbreker liet herhaaldelijk bloedsporen achter. Het NFI bewaarde zijn DNA, maar kon de zaak lange tijd niet oplossen. Tot er een melding kwam uit Frankrijk, dat er een match was met een DNA-profiel dat daar is opgeslagen.
De 44-jarige verdachte pleegde de eerste inbraak waarvoor hij vandaag terecht stond in 2006. Bij een tandartspraktijk aan de Zamenhofdreef in Utrecht gooide hij met een stoeptegel een ruit in. De dader had zichzelf daarbij verwond. Door het hele pand waren zijn bloedsporen terug te vinden.
Dezelfde tactiek paste de dader toe bij een autosloperij in Lopik. Opnieuw gooit hij een ruit in en opnieuw laat hij een spoor van bloed achter. Twee sloffen sigaretten nam hij mee. Een magere buit, maar dat demotiveert de inbreker niet. In september 2009 breekt hij in bij een pand van de Dominicuskerk in Utrecht. Ook bij een inbraak in 2014 bij de Stichting Release aan de Voorstraat laat de dader zijn bloedsporen achter.

SPEEKSEL

In 2015 is het opnieuw raak. Bij twee inbraken is het DNA van de Utrechter terug gevonden. Bij restaurant Venue aan de Varkenmarkt in Utrecht worden zelfs de speekselsporen van de verdachte op een flesje tonic teruggevonden.
De verdachte heeft aan de politie verklaard zich de inbraken niet te herinneren. Evenmin heeft hij een verklaring geven voor het feit dat er sporen met zijn DNA-profiel op de plaatsen delict zijn gevonden. Op de zitting zelf was hij niet aanwezig. De officier van justitie vond al de feiten bewezen en eiste, ondanks de ouderdom van de zaken, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

SAMENWERKING

Sinds 2005 is de samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit op Europees niveau geïntensiveerd. Sinds 2011 ligt dit ook vast in Europese wetgeving. Dit betreft onder meer de uitwisseling van informatie uit databanken, zoals in dit onderzoek het geval is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.