Petitie voor meer toiletten tijdens evenementen Utrecht: "Vrouwen moeten ook plassen"

UTRECHT - Er moeten in Utrecht tijdens evenementen meer plasgelegenheden komen voor vrouwen. Dat vindt de Utrechtse Gabriëlle van Vlodrop. Ze is daarom een petitie gestart.
Afgelopen Koningsdag vierde de Utrechtse feest in de binnenstad. En het viel haar op dat er voor mannen allerlei mogelijkheden zijn maar dat er voor vrouwen geen openbaar toilet te vinden was.

TUSSEN TWEE AUTO'S

"Ik stond bij een concert en dacht: ik moet zo ontzettend plassen, maar waar? Ik kwam alleen maar plaskruizen voor mannen tegen", zegt Van Vlodrop. Door de cafés werd ze verwezen naar openbare toiletten, maar daar stonden volgens haar iets van honderd vrouwen te wachten voor een handjevol toiletten.
Uit wanhoop besloot ze uiteindelijk in een afgelegen straatje te hurken tussen twee auto's. "Dat vond ik zo belachelijk dat ik dacht: hier moeten we wat aan doen. Want hoezo kunnen wij vrouwen niet gewoon ergens plassen?"
In haar petitie roept ze daarom op tot actie. De Utrechtse vindt dat er voor elk plaskruis voor mannen, ook minimaal één dixie voor vrouwen geplaatst moet worden. Haar petitie is inmiddels door meer dan driehonderdvijftig mensen getekend. "Er wordt heel positief op gereageerd", zegt Van Vlodrop.

PLASTUIT

En een plastuit meenemen zoals een enkeling suggereert? "Praktisch gezien hebben ze gelijk maar ik ben het er niet mee eens", zegt Van Vlodrop. "Het is sociaal nog niet echt geaccepteerd om een plastuit te gebruiken en bovendien leg je het probleem zo bij de vrouwen neer, terwijl de gemeente of organisator van een evenement het zou moeten regelen. Net zoals zij die plaskruizen plaatsen."
Het initiatief krijgt inmiddels ook uit de politieke hoek steun. VVD Utrecht gaat op 17 mei vragen stellen in de raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.