Rem op verkoop lachgas aan minderjarigen

PROVINCIE UTRECHT - Leveranciers van lachgasampullen willen meewerken om de verkoop aan minderjarigen aan banden te leggen. Ze tonen "duidelijke bereidheid", zeggen minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis tegen De Telegraaf.
De bewindslieden voeren sinds begin dit jaar gesprekken met bedrijven die lachgas verkopen. Ze willen de bedrijven overhalen om leeftijdsgrenzen in te stellen. Ook zou er een maximum aantal patronen per keer verkocht mogen worden. Volgens de krant lopen die gesprekken soepel. "Er wordt medeverantwoordelijkheid gevoeld", concluderen de bewindslieden.
Jongeren kopen het lachgas omdat het inhaleren ze een korte kick geeft. Het is daarnaast eenvoudig te verkrijgen. Bij winkels als Sligro en Blokker liggen de lachgaspatronen gewoon bij de kookproducten.

BOL.COM STOPTE AL MET LACHGAS

met de verkoop van lachgaspatronen. De Utrechtse webwinkel had ze in het assortiment omdat ze gebruikt worden voor slagroomspuiten, maar omdat de patronen vaak misbruikt worden om high te worden, is het bedrijf gestopt met de verkoop.
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Het grootste deel gebruikt het middel af en toe. De capsules worden regelmatig in de openbare ruimte gedumpt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.