Stuwcomplex bij Hagestein krijgt metamorfose

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
VIANEN - De stuw op de Lek bij Hagestein krijgt een flinke opknapbeurt. Op dit moment worden de laatste schilderwerkzaamheden afgerond en dat is op het nippertje.
"Het steigerwerk kan bijna afgerond worden. Maar op het moment dat het hoger water is en het steigerwerk zou er nog staan, dan zou het deels afgebroken moeten worden", aldus Norbert van der Hoek, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.
Ook de andere stuwcomplexen bij de Nederrijn en Lek en IJssel worden aangepakt. De stuwen regelen samen het waterpeil, zodat het vaarverkeer ook bij droogte lekker door kan varen.

ICOON

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd omdat het beeldbepalende en iconische objecten zijn die er goed uit moeten blijven zien. Ook is de techniek achter de stuw verouderd en die wordt binnenkort deels vervangen.
Van der Hoek: "De gehele renovatie wordt trapsgewijs uitgevoerd, omdat we niet op alle stuwcomplexen tegelijk aan het werk kunnen zijn. In Hagestein is er bijvoorbeeld voor gekozen om eerst het schilderwerk te doen en de betonreparatie uit te voeren. Ook wordt onder meer de sluis helemaal gerenoveerd."
Alle werkzaamheden zijn pas in 2021 klaar.

Stuwcomplex bij Hagestein wordt opgeknapt
De opknapbeurt van het stuwcomplex is een flinke klus

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.