Natuurlijk Zoëy: Paddentrek midden in Amersfoort

AMERSFOORT - Midden in Amersfoort ligt park Schothorst. Het park is van oorsprong een landgoed. Rob Hemmelder werkt al dertig jaar op het landgoed en vindt het heel belangrijk dat mensen niet zo ver de stad uit hoeven te gaan om natuur te beleven.
In de afgelopen decennia is hard gewerkt om de diversiteit van planten en dieren op het landgoed te vergroten. Zo wordt elk jaar een stuk land onder water gezet speciaal voor de kieviten.
Eddy en Rob lopen door een speciaal stuk bos. Eddy: "Wat een puinzooi Rob, ruim dat eens op." Het stuk is afgezet en niet toegankelijk voor wandelaars. Bomen die bijna gevaarlijk omvallen worden daar niet opgehakt. En het dode hout mag blijven liggen en is een voedsel voor diverse schimmels, planten en insecten.
Alles mag in principe z'n gang gaan. Er wordt niet met gif gewerkt en er grazen ook maar een paar dieren zodat het land niet overbemest wordt. Rob: "De weilanden beheren we op verschillende manieren: het ene wordt bijvoorbeeld alleen maar begraasd en het andere wordt begraasd en bemaaid zodat je overal verschillende plantjes krijgt. En zo probeer je de variatie op zo'n klein stukje toch zo groot mogelijk te maken."

PADDEN

Op Schothorst zijn ook veel waterpartijen te vinden, waarbij onder andere kikkers en padden leven. De leefpoel van padden en kikkers is niet dezelfde als de poel waar ze geboren worden. Om te paren en hun eieren te leggen trekken ze in deze tijd van het jaar weer terug naar hun geboortewater.
Hiervoor moeten ze een drukke weg oversteken op het landgoed. Dat doen ze als het rond de 10 graden is en donker. Precies de tijd dat er veel verkeer is en ook veel joggers, die de padden onder de voet lopen. Daarom krijgen ze hulp van vrijwilligers om ze veilig naar de overkant te brengen.
Na het eieren afzetten gaan de dieren weer terug naar hun leefgebied. Om terug te gaan hebben ze geen hulp nodig, want dan wordt het later donker en is er weinig verkeer en zijn er geen hardlopers op de weg.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy in park Schothorst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.