Benzeen aangetroffen in vervuilde Westdijk Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De grond die gebruikt is voor de versterking van de Westdijk bij Bunschoten is vervuild met benzeen. Dat blijkt uit onderzoek van het waterschap Vallei en Veluwe. De GGD verwacht geen gezondheidsrisico's.
De Westdijk is een aantal jaar geleden over een lengte van 2,5 kilometer verstevigd met verontreinigd zand. In de zomer van 2016 werd daarover voor het eerst alarm geslagen.
Uit vier steekproefmonsters van de partij thermisch gereinigde grond (TGG) blijkt benzeen verhoogd voor te komen, meldt het waterschap vandaag. De GGD verwacht dat eventueel verdampen van de stof niet zal leiden tot relevante concentraties in de lucht.

OPHEFFEN VERVUILING

Door de vondst valt één van de mogelijke opties om de
op de dijk op te heffen weg. "Reiniging via drainage en zuiveren lijkt niet meer haalbaar", vertelt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. "Benzeen loogt op dit moment niet uit en blijft in de TGG zitten. Het afpompen van verontreinigd water, zuiveren en lozen is dus in dit geval niet voldoende." Daarom richt het waterschap zich vooral op de opties isoleren en/of verwijderen.
Begin juli moet er een definitieve keuze worden gemaakt over de methode om de verontreiniging op de Westdijk op te lossen. Het waterschap wil ondanks deze tegenslag vast blijven houden aan die deadline.
Doordat het om een steekproef-onderzoek gaat, hoeven de resultaten niet representatief te zijn voor de hele partij grond. Om dat zeker te weten is nader onderzoek nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.