Utrechtse onderzoekers maken modelembryo uit stamcellen

UTRECHT - Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het Hubrecht Instituut in Utrecht en het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en kweekten beginnende embryo's uit stamcellen van muizen.
Deze zogenoemde modelembryos tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryos dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. De nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Directeur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: "Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryos kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.