Utrecht en Woerden willen meer geld voor aardgasvrije wijken

UTRECHT - De gemeenten Utrecht en Woerden willen meer financiële en praktische steun van het Rijk bij het aardgasvrij maken van wijken.
Huizen in Overvecht en het Woerdense Schilderskwartier moeten voor 2030 aangepast zijn, maar bewoners vrezen dat ze daarbij op kosten worden gejaagd. In Overvecht startten bezorgde inwoners al een petitie tegen het plan.
Volgens schatting van een milieubureau variëren de kosten van enkele duizenden tot 30.000 euro. Wethouder Lot van Hooijdonk van Utrecht zegt vandaag in de Volkskrant dat het sowieso goedkoper moet. "Anders komt de omschakeling niet van de grond." Ook wethouder Hans Haring van Woerden wil dat het Rijk meer bijdraagt, omdat hij huiseigenaren anders niet meekrijgt.

90 MILJOEN IS NIET GENOEG

31 gemeenten in Nederland proberen voor 2030 elk één wijk aardgasvrij te maken. Het Rijk wijst nog eens 20 wijken aan. Voor de aanpassingen is 90 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar Utrecht, Woerden en ook Wageningen vinden dat bedrag niet voldoende.

VERBAZING

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten moet er gezien de tijdsdruk wel snel begonnen worden met de aanpassingen. De Vereniging Eigen Huis verbaast zich er in de Volkskrant over dat gemeenten aardgasvrije wijken aanwijzen, zonder dat bewoners weten wat ze moeten doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.