Crowdfunding moet zonnepanelen op verzorgingshuis in Bunnik mogelijk maken

BUNNIK - In Bunnik wil een woningcorporatie op de duurzame tour door het dak van een zorginstelling vol met zonnepanelen te leggen. Om dat mogelijk te maken wordt een crowdfundingsactie opgezet.
Zo'n driehonderd panelen moeten op verzorgingshuis Bunninchem komen te liggen. Een logische plek, vindt directeur Peter Boerenfijn van woningorganisatie Habion. "Zorg vraagt veel energie, er wordt meer elektriciteit gebruikt dan normaal. Waarom zouden we niet één en één is twee doen en de daken volleggen met panelen?"

BESPARING VAN TWINTIG PROCENT

Habion heeft tachtig verzorgingshuizen. Op drie liggen al panelen en de verwachting is dat er ook in Bunnik goede resultaten gehaald worden dankzij de zonne-energie. "We denken twintig procent van de totale elektriciteitsverbruik te besparen. Uiteindelijk gaat dat echt om tienduizenden euro's per jaar en die kun je weer in de zorg stoppen", zegt Boerenfijn.
Met crowdfunding moet genoeg geld opgehaald worden zodat in de tweede helft van dit jaar al de eerste zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Iedereen kan daar aan mee doen. "Je stort geld en koopt daarmee een zonnedeel", legt Boerenfijn uit. Dat kan al vanaf 25 euro. "Je krijgt ieder jaar een rendement, afhankelijk van hoe zonnig het is. En uiteindelijk krijg je je inleg terug."

ZONNEPANELEN VOOR DE KLEINKINDEREN

Habion ziet twee soorten 'investeerders'. De eerste groep is bezig met duurzaamheid en ziet ook kansen qua rendement. "Die mensen denken: goh laat ik eens investeren want op de bank krijg ik toch minder rente en dan doe ik ook nog eens iets goeds met mijn geld", zegt Boerenfijn.
De anderen groep investeerders bestaat uit de bewoners van de panden, de ouderen. "Zij vinden het hartstikke leuk om hier in mee te gaan. Ik herinner mij een vrouw uit Voorst, waar we ook een dak hebben gelegd. Die zei: ik ga het niet meer meemaken maar jullie moeten door, dus ik koop een paar panelen voor mijn kleinkinderen."

Peter Boerenfijn van Habion over de zonnepanelen in Bunnik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.