Buxusrups laat spoor van vernieling achter

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
NIEUWEGEIN - De buxusrups laat een spoor van vernieling achter in Utrechtse tuinen. De rups eet buxusplanten kaal en omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft kan hij ongestoord zijn gang gaan.
Op veel plaatsen in de provincie is de groene rups met zwarte stippen alweer gesignaleerd. Vervelend, vindt Helma Koot van Groei & Bloei afdeling Utrecht. "De mot die dit veroorzaakt is een prachtig, schattig motje, maar hij legt in korte tijd erg veel eitjes. Als die eitjes uitkomen begint de grote vraat aan het buxusblad. Als je dat niet in de gaten hebt is binnen een paar nachten je hele buxus fors aangetast."
GEEN NATUURLIJKE VIJANDEN
De rups komt volgens Koot van origine uit Azië. "Hij is met een zending buxusplanten in Zuid-Duitsland terechtgekomen en vervolgens opgetrokken naar Frankrijk, België en Nederland." Reden ook waarom de rups hier nog geen natuurlijke vijand heeft. "We hopen dat die er wel komen", zegt Koot. "Het schijnt dat koolmeesjes hier en daar al wat rupsen wegvangen, maar dat is nog niet genoeg om een hele plaag te bestrijden."
WAT TE DOEN
De belangrijkste vraag: wat kun je zelf tegen buxusrupsen in je haag doen? Opsporen en doden, zegt Koot. "Je moet ze doodmaken om te voorkomen dat ze verder kruipen en dan is een snelle dood het meest diervriendelijk. Ik knip ze zelf met een schaar door of ik knijp ze fijn met mijn vingers."
7.40u - Verslaggever Kees Hoogendijk op buxusrupsenjacht in Nieuwegein
8.40u - Verslaggever Kees Hoogendijk op buxusrupsenjacht in Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.