Rechter verbiedt protest bij Dodenherdenking

PROVINCIE UTRECHT - Er mag morgen bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam geen lawaaidemonstratie worden gehouden. De rechtbank in Amsterdam heeft een verbod van de gemeente in een voorlopige uitspraak bekrachtigd. Ook mag de actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' geen luchtalarm laten afgaan.
Actievoerder Rogier Meijerink wilde met gelijkgestemden protesteren omdat Nederlandse militairen die omkwamen tijdens Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949) wel worden herdacht en de door Nederlanders omgebrachte "150.000 moslims" niet.

VERFBOMMEN

Meijerink werd volgens De Telegraaf in 2013 door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot zes weken cel, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie achter de krakersrellen rond een aantal panden in het centrum van Utrecht zat. Daarbij werd het stadhuis in Utrecht met verfbommen bekogeld.
De rechter verbiedt de lawaaidemonstratie en het luchtalarm vanwege het risico op verstoring van de openbare orde. Meijerink mag tussen 18.00 uur en 22.00 uur morgen niet in de Amsterdamse binnenstad komen.

LAWAAIDEMONSTRATIE

Meijerink wilde in eerste instantie morgen tijdens de twee minuten stilte een lawaaidemonstratie houden. De gemeente Amsterdam had dat verboden. Meijerink wilde dat de rechtbank het besluit opschortte, in afwachting van de uitspraak in een bodemprocedure.
Tijdens de zitting zei hij dat hij van plan was veranderd. Hij wilde nu van 19.58 uur tot 20.00 uur in de buurt van de Dam een luchtalarm laten klinken. Daarna zouden hij en zijn medestanders vertrekken, zei hij.

OPENBARE ORDE

De rechter geeft burgemeester Van Aartsen gelijk dat dat een risico vormt voor de openbare orde omdat de kans groot is dat mensen op Meijerink reageren. "U bent inmiddels nogal een publiek figuur", zei de rechter. De rechter zei dat Meijerink het recht heeft een maatschappelijk thema aan de kaak te stellen, maar niet op 4 mei rond 20.00 uur.
Meijerink is het niet eens met de manier waarop de Dodenherdenking nu wordt gehouden. Hij wil dat ook de slachtoffers worden herdacht die in de periode 1945-1949 tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zijn gevallen.
UPDATE 4 MEI: Een dag later liet Meijerink via een persbericht weten dat hij helemaal van het lawaaiprotest afziet. "De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart. Kijk maar wat je er mee doet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.