Kamp Amersfoort krijgt 1 miljoen voor uitbreiding herinneringscentrum

© Kamp Amersfoort
LEUSDEN - Het kabinet stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van Kamp Amersfoort. Het gaat om een eenmalig bedrag.
Het geld is bedoeld voor de uitbreiding van het herinneringscentrum. Ook wil Kamp Amersfoort een app ontwikkelen met verhalen bij een wandeling door het kamp. Behalve Kamp Amersfoort krijgt ook het voormalige kamp in Vught een miljoen euro van het Rijk.
HERINNERINGEN LEVEND HOUDEN
Staatssecretaris Blokhuis: "Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren. Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten. Ik ben heel trots op de mensen in deze centra die zich inzetten dat dit alles behouden blijft. Zeker voor nieuwe generaties."
Het politie-strafkamp Amersfoort was met 37.000 gevangenen een van de grootste kampen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Amersfoort en Vught werden gevangenen, waaronder veel verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd. Het regime was onmenselijk en wreed. Kamp Vught werd ontruimd begin september 1944. Op 19 april 1945 werd het concentratiekamp Amersfoort door de nazi's overgedragen aan het Rode Kruis.
GROTE VERBOUWING
Kamp Amersfoort kreeg vorig jaar ook al flink wat donaties. Stichting Dioraphte, de Postcodeloterij, de provincie en de gemeenten Amersfoort en Leusden leverden een bijdrage. Het kamp wil met alle bijdragen flink wat aanpassingen doen. Het gaat bijvoorbeeld om het groter maken van de binnenplaats, het oprichten van een paviljoen en een uitbreiding van het bezoekerscentrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.