Veldwerkers brengen planten en dieren in Utrecht in beeld

PROVINCIE UTRECHT - Veldwerkers zijn sinds deze week op pad in de provincie om te inventariseren welke planten en dieren er leven. Elk jaar wordt dat gedaan, maar steeds in een ander deel van de provincie. Dit jaar is Zuidwest Utrecht aan de beurt.
Gewapend met schepnet, verrekijker en een tablet waarop ze hun waarnemingen registreren, zijn de veldwerkers op pad. Je kunt ze tegenkomen in de omgeving van bijvoorbeeld Linschoten, Oudewater, Montfoort en IJsselstein.

NIET ALLES WORDT GEREGISTREERD

Verslaggever Kees Hoogendijk ging vanmorgen op pad met Sietze van Dijk. Hij is een van de mensen die de flora en fauna in kaart brengt. "Dit is een jonge zeelt", zegt Van Dijk als hij zijn schepnet uit de sloot tilt. "Die houdt wel van dit soort boerensloten."
Zeelt komt volgens Van Dijk veel voor dus dat hoeft niet geregistreerd te worden. Het onderzoek is vooral gericht op soorten die minder vaak voorkomen, zodat een beeld ontstaat van hoe het gaat met die planten en dieren.

KIKKERS IN ALLE SOORTEN EN MATEN

Elke vijftig meter voeren de veldwerkers in welke soorten ze onderweg gezien hebben. Zoals de larven van de bruine kikker. "Kijk, hier heb je ze", zegt Van Dijk als hij opnieuw zijn schepnet uit het water haalt. "Die hebben van die kleine gouden stipjes."
Een soort waar de veldwerkers extra alert op zijn, is de heikikker, een beschermde diersoort. "Die hoop ik hier in het gras te zien." Ondanks dat z'n naam anders doet vermoeden, houdt de heikikker van een vochtige omgeving. De grootste kans om 'm te zien is in de weilanden, zoals bij Linschoten.

TOT EIND SEPTEMBER

Na een ochtendje zoeken, is de heikikker nog niet gezien. "Maar die gaan we nog wel tegenkomen", zegt Van Dijk tegen onze verslaggever. Nog tot eind september zal hij met zijn collega's door het gebied lopen om alles in kaart te brengen.
Elk jaar wordt een tiende van het landelijk gebied in deze regio bekeken. Zo ontstaat na tien jaar een totaal beeld van hoe het ervoor staat met de planten en dieren. En als dat klaar is, begint het werk weer van voren af aan.

Verslaggever Kees Hoogendijk op pad met veldwerker Sietze van Dijk
Deel 2 van verslaggever Kees Hoogendijk die op pad is met veldwerker Sietze van Dijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.