TivoliVredenburg niet vervolgd voor cowboys- en indianenfeest

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft besloten de aanklacht van actiegroep De Grauwe Eeuw tegen TivoliVredenburg niet verder op te pakken. De actiegroep maakte zich boos over een festival voor kinderen met als thema 'cowboys en indianen'.
Volgens de officier van justitie is er geen sprake van een strafbaar feit. De actiegroep deed de aangifte in het kader van 'belediging', maar daar gaat het OM niet in mee.
"Het zich verkleden als cowboy of indiaan kan niet gezien worden als een negatieve stereotypering van cowboys of indianen", aldus het OM. "Ook is hiermee niet te bewijzen dat er opzet was om een groep te beledigen."

SPEL

Bovendien, zo stelt het OM, is er "geen aanknopingspunt voor de mening van de actiegroep dat het de associatie oproept dat volkerenmoord iets leuks is. Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in."
De actiegroep Grauwe Eeuw heeft via Facebook laten weten de zaak nu aan het gerechtshof te willen voorleggen, door middel van de zogenaamde "artikel 12 procedure". Daarmee wil de Grauwe Eeuw vervolging alsnog afdwingen.

OPHEF

Door de ophef besloot TivoliVredenburg in februari om niet nog een keer een kinderfestival met dit thema
. "Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen", zei directeur Frans Vreeke er toen over.
Een woordvoerder van TivoliVredenburg laat nu weten blij te zijn met de uitspraak van het OM en zich te gaan richten op de volgende editie van het kinderfeest My First Festival in december.
De kwestie rond het Utrechtse kinderfeestje leidde zelfs tot reacties in de hoogste kringen. Vicepremier Hugo de Jonge zei dat "we een beetje normaal moeten blijven doen met elkaar". "Er zijn in de wereldgeschiedenis allerlei pijnlijke episodes geweest, maar die poets je niet weg of gum je niet uit door een kinderfeest te verbieden", aldus de vicepremier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.