"Respectvol vlaggen op 4 en 5 mei, zonder oranje wimpel"

PROVINCIE UTRECHT - "De vlag is ons nationale symbool, ga er respectvol mee om." Dat zegt Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater en voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Hij adviseert mensen die tijdens de Nationale Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag willen vlaggen de regels goed in acht te nemen.
Hoewel voor openbare instanties in Nederland en bij officiële ceremonies een bindende vlaginstructie geldt, is die voor inwoners meer een richtlijn. Dat betekent dat niemand bestraft wordt wanneer iemand de regels overtreedt. Het is meer een kwestie van weten hoe het hoort.

ZONSONDERGANG

Wanneer hang je bijvoorbeeld op 4 mei de vlag halfstok? Officieel tussen 18.00 uur en ongeveer 21.10 uur, legt Verhoeve uit. "De regel in dit land is dat de vlag weggehaald wordt bij zonsondergang. Tenzij je hem goed aanlicht, maar de meeste mensen zullen dat niet doen. Berg hem dus netjes op en de volgende dag mag hij vol in top, want dan vieren we Bevrijdingsdag."
Sommige mensen steken op 5 mei de vlag uit met een feestelijke oranje wimpel erboven. Vorig jaar deed zelfs een gemeente dat, maar zo hoort het niet. "Ik zou het niet doen", zegt Verhoeve. "Vlag en wimpel zijn voorbehouden aan verjaardagen van het koninklijk huis. Dus: wel vol in top, maar zonder wimpel."
Wie keurig en volgens de algemene regels wil vlaggen kan de volgende instructies in acht nemen:

EISEN AAN DE VLAG

- Met symbolen van de Staat ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om.

- De kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw.

- Een vlag moet schoon zijn en er hoort geen versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Een verkleurde of versleten vlag steek je niet uit.

VLAG HIJSEN

- De vlaggenstok moet een lengte hebben waarmee de vlag nooit de grond raakt of het verkeer kan hinderen, zelfs als ze halfstok is bevestigd.

- De vlag mag nooit de grond raken of ergens tegenaan slaan. Dreigt het toch te gebeuren, dan bind je de uiterste blauwe punt aan de vlaggenlijn.

- Nederlandse of buitenlandse vlaggen worden niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen.

- Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag ze na zonsondergang blijven hangen.

- De vlag halfstok hijsen is een teken van rouw. Daarbij wordt de vlag eerst tot de top gehesen en dan langzaam neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte hangt. Bij het neerhalen hijs je de vlag eerst langzaam in top.

- Alleen bij een officiële herdenking wordt de vlag bij het spelen van het volkslied langzaam en statig in top gehesen. Op alle andere plaatsen blijft de vlag halfstok.

- Op Koningsdag en op verjaardagen van bepaalde leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.

DODENHERDENKING

- De Nationale Dodenherdenking, waarbij respect voor de doden centraal staat en recht gedaan wordt aan de gevoelens van oorlogsoverlevenden en nabestaanden van oorlogsslachtoffers, is in de vooravond van 4 mei.

- Halfstok vlaggen gebeurt van 18.00 uur tot zonsondergang. Na de twee minuten stilte wordt de vlag dus niet in top gehesen.

BEVRIJDINGSDAG

- Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag tussen zonsopkomst en zonsondergang in top gehesen.

- Het gebruik van de 'Vier Vrijheidwimpel' (wit met een rood-blauw logo van een fakkel met vrijheidsvuur en de tekst "Vier Vrijheid") wordt aanbevolen.


Vlaggen op 4 en 5 mei, hoe 'heurt' het?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.