RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bevrijdingsdag: festivals en vrijheidsvlammen

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT -

Nederland viert op 5 mei dat 73 jaar geleden de Duitse bezetters zich overgaven. Voor ons land betekende dat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. RTV Utrecht heeft een overzicht gemaakt van Bevrijdingsdagactiviteiten in de regio.


UTRECHT

In Utrecht is er van 11.30 tot 23.00 een groot Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Onder anderen Fedde le Grand en Roxeanne Hazes treden op. De entree voor het festival is gratis. Bezoekers kunnen op het festivalterrein bij het Plein van de Vrijheid 'speeddaten' met veteranen.

In Lombok worden net als voorgaande jaren de Lombok Straatfeesten georganiseerd. Naast een grote rommelmarkt zijn er kinderactiviteiten en muziekoptredens.

Ook op het strand in Oog in Al is het feest. Daar wordt de Fluff Disco georganiseerd. Van 12.00 tot 23.00 uur kan er gedanst worden op hits van nu en toen.


WOERDEN

Het op een na grootste bevrijdingsfeest in onze regio wordt in Woerden gegeven. Op het strand langs de Cattenbroekerplas wordt het Groene Hart Bevrijdingsfestival gevierd. Dit festival is van 12.00 tot 00.00 uur en bezoekers moeten 18 jaar of ouder zijn. Onder anderen de Snollebollekes en Danny Froger treden op. Kaartjes kosten 16 euro per persoon.


AMERSFOORT

Onze vrijheid wordt in Amersfoort gevierd op het Krankeledenplantsoen. In de stadstuin klinkt livemuziek en bezoekers kunnen lekker eten en drinken. De entree gratis. Als het erg druk is gaan de deuren dicht en geldt '1 eruit, 1 erin'. Van 12.00 tot 00.00 uur is de stadstuin open en na middernacht kan er binnen nog verder gefeest worden.

Bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, worden op Bevrijdingsdag gratis rondleidingen gegeven. Die starten elk half uur van 11.00 tot 15.30 uur. Volwassenen betalen 5 euro en jongeren tot de 18 jaar 2,50 euro. De gedenkplaats en het bezoekersgebouw zijn de hele dag open.


BAARN

In Baarn wordt de vrijheid al vroeg gevierd. Om 08.00 uur laat dorpsbeiaardier Bauke Reitsma zijn muzikale kunsten horen. Om 10.00 uur zullen het het College van B&W en het Comitť van 4 en 5 mei Baarn de vrijheidsvlam ontsteken in de tuin van Paleis Soestdijk. De vlam wordt gebracht door lopers die het vuur in Wageningen hebben opgehaald.


BREUKELEN

Huisorganist Jan Pieter Karman speelt op Bevrijdingsdag het voorlopig laatste concert op het monumentale Bštzorgel in de Pieterskerk in Breukelen. Het orgel verlaat eind mei de kerk voor een restauratie. Het orgelspel is van 15.00 tot 16.00 uur te horen. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.


DOORN

Vanaf Wageningen lopen mensen naar Doorn om het vrijheidsvuur te brengen. Lopers kunnen zich gratis aanmelden voor deze jaarlijks georganiseerde bevrijdingsloop. Om 05.45 uur vertrekt de bus van Doorn naar Wageningen. Daar ontsteken de lopers de vrijheidsvlam. Om 10.00 uur wacht burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug ze op bij het Cultuurhuis.


HOUTEN

Ook de Scouting Schonauwen uit Houten zal in Wageningen de vrijheidsvlam ophalen. Ze komen om 10.00 uur lopend aan op het Oude Dorp in Houten en daar zal het vuur ontstoken worden door de burgemeester. Van 9.00 tot 13.00 uur zijn er op het Plein allerlei kinderactiviteiten en van 20.00 tot 01.00 uur is daar een gratis bevrijdingsfeest voor alle leeftijden.


MAARSSEN

Het programma op 5 mei in Maarssen is uitgebreider dan in voorgaande jaren. De bevrijdingsvlam wordt in Maarssen in Park Goudestein ontstoken en vanaf 11.30 uur is er in dat zelfde park een bruisend programma met een springkussen, bewegingsoefeningen en een klaverjastoernooi. Van 20.00 tot 22.00 uur wordt een gratis bevrijdingsconcert gegeven in Kerkcentrum De Ark in Maarssenbroek.


MIJDRECHT

De stichting Vrienden van het Monument Johannes de Doper in Mijdrecht organiseren een bevrijdingsconcert. Twee koren treden op: De Urker Mans Formatie en het Canadese Libertas Male Choir. Toegang is gratis en het concert start om 13.00 uur in de kerk op het Driehuisplein.


NIEUWEGEIN

In Nieuwegein zijn er op Bevrijdingsdag allerlei activiteiten op de Markt. Net als in Baarn, Doorn en Houten komen er lopers vanuit Wageningen die daar het bevrijdingsvuur hebben opgehaald. Twee van die lopers zijn sportieve gevangenen. De burgemeester zal dit rond 11.00 uur ontsteken. Verder treed onder meer een coverband op en zijn er activiteiten voor kinderen. Het programma op de markt duurt tot 14.00 uur.


RENSWOUDE

Ook het Grebbelinie Bezoekerscentrum staat in het teken van de vrijheid. Vanaf 10.00 uur zijn er activiteiten op het Fort aan de Buursteeg, zoals een speurtocht en levend stratego. Bezoekers kunnen zich ook aanmelden voor een barbecue om 17.00 uur. Voor 24,50 euro per persoon mogen deelnemers onbeperkt eten.


SOEST

In Wageningen wordt door veertig sporters van Atletiek Vereniging Pijnenburg uit Soest het bevrijdingsvuur opgehaald. Iets over 09.00 zal dit vuur ontstoken worden door de burgemeester bij Museum Soest. Daar staat ook koffie, limonade en cake klaar. Iedereen is welkom.


WIJK BIJ DUURSTEDE

Ter ere van Bevrijdingsdag speelt de Charles Adrianband op 5 mei in Cafť 't Hoff op de markt in Wijk bij Duurstede. De muzikanten spelen een mix van blues, rock en soul. De toegang is gratis en de band speelt van 16.00 tot 20.00 uur.


ZEIST

Op het Slotplein in Zeist klinkt in de avond van 5 mei sfeervolle muziek. Stichting Muziekstad Zeist organiseert daar een Bevrijdingstaptoe van 20.30 tot 22.15 uur. Er komen verschillende muziekkorpsen optreden en de toegang is gratis.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -