Reclamevliegtuig "Herdenk ook de Churchill-doden" was eenmansactie van inwoner Schiedam

UTRECHT - Boven Utrecht vloog vrijdagmiddag een reclamevliegtuigje met een opmerkelijke tekst. "Herdenk ook de Churchill-doden" stond er op de banier die het vliegtuigje achter zich aan sleepte. Het vliegtuigje heeft een groot deel van Nederland aangedaan. Na het opstijgen in Breda vloog het door naar Tilburg, Den Bosch, Utrecht, Hilversum, Schiphol, de Dam in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam alvorens weer te landen op Breda International Airport. Het vliegtuig is een eenmansactie van een inwoner van Schiedam.
De Schiedammer huurde het bedrijf CNE AIR Luchtreclame in om de vlucht uit te voeren. Het plan was in eerste instantie om een andere tekst de lucht in te sturen: "Churchill massamoordenaar". Die opdracht weigerde Chris Neidt van CNE AIR Luchtreclame: "Toen heeft die opdrachtgever mij gebeld van 'waarom doe je dat niet?' Toen zei ik: da's te aanstootgevend, dat moet ik niet doen. Ik heb een keurig vliegbedrijf dus ik wil het wel allemaal netjes hebben. Maar toen zei ik: joh, daar kunnen we toch een alternatief voor verzinnen, als jij iets wil zeggen. Toen hebben we deze tekst samengesteld."
Niet elk bedrijf is even flexibel als CNE Air Luchtreclame. Een rondje bellen langs verschillende andere reclamevliegers toont aan dat de meeste bedrijven niet op deze klus zaten te wachten. Eén bedrijf weigerde de opdracht: "Het is slecht voor de branche dat mensen met dit soort teksten rondvliegen." Een ander werd niet benaderd, maar vindt de tekst ook niet kunnen: "Zeker niet op een dag als vandaag."
Het is vooralsnog onduidelijk waar de tekst naar verwijst. Winston Churchill was premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was in die positie ook verantwoordelijk voor controversiële acties als het vuurbombardement op de Duitse stad Dresden. Mogelijk verwijst de tekst van het reclamevliegtuigje hiernaar maar zeker is dat niet: de opdrachtgever uit Schiedam nam de telefoon niet op.
Vermoedelijk kon de opdrachtgever van de vliegtuigactie 's avonds de telefoon niet aannemen omdat hij was opgepakt bij de herdenking op de Dam. Volgens de piloot van het vliegtuig was de man daar 's middags aanwezig. 's Avonds meldde De Telegraaf dat er tijdens de herdenking iemand was aangehouden met een spandoek "Churchill massamoordenaar".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.