Gedetineerde vrouwen even vrijgelaten in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Vijf vrouwen die vastzitten in gevangenis Nieuwersluis mogen morgen even naar buiten. Ze helpen tijdens Bevrijdingsdag mee in de horeca op het Stadsplein in Nieuwegein.
Het idee komt van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein. "Wij bereiden gedetineerden voor op hun terugkeer in de samenleving", licht gevangenisdirecteur Harry Versteeg toe. "We hebben daarom regelmatig contact met bedrijven over leer- en ervaringsplaatsen, opleidingsmogelijkheden en vaste banen. Het 4 en 5 mei-comité zegt zelf dat mensen die willen, kunnen en mogen, een maatschappelijke bijdrage moeten kunnen leveren. Deze mensen willen dat, dus dit past perfect in die gedachte."

BETER DAN NIKS DOEN

Een 22-jarige gedetineerde, die niet met haar naam genoemd wil worden, is een van de vrouwen die gaat helpen. Ze zit vast voor meehelpen met een poging doodslag en komt in november weer vrij. Ter voorbereiding op haar terugkeer in de maatschappij werkt ze nu ook al af en toe in de horeca. "Het is een hele verantwoordelijkheid en het houdt je bezig", zegt ze. "Maar ik vind het fijn, want zo heb ik tenminste een doel. Beter dan op m'n kamer zitten, tv-kijken en niks doen."

NIET KOUD OP STRAAT

Volgens Versteeg is het belangrijk dat gedetineerden worden voorbereid op hun vrijlating. "Want wie heb je liever naast je wonen? Iemand die kansarm is en veroodeeld tot een uitkering, of iemand die gewoon maatschappelijk meedraait? Over strafduur kun je discussiëren, maar het is essentieel dat je iemand niet koud op straat zet."

Gedetineerden werken in horeca op 4 en 5 mei

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.