Roep om herdenkingsplek voor doden explosie Houten

HOUTEN/HOUTEN - Op donderdag 28 juni 1945 was er een enorme explosie bij Fort 't Hemeltje in Houten. Drie mensen kwamen om het leven. Bijna 73 jaar later wordt de roep om deze mannen een herdenkingsplek te geven steeds sterker.
In Fort 't Hemeltje lagen wapens en explosieven opgeslagen die door het verzet waren ingeleverd of in beslag waren genomen van de Duitsers. De wapens werden in het fort ontmanteld door Frans Eijffius en zijn zoon Co. Het ging helemaal mis toen een mijn ontplofte. "Omwonenden hoorden een hevige klap, gevolgd door geknal. Brokstukken van het gebouw werden een stuk verderop gevonden", zegt Jan van Lamoen, de huidige poortwachter van het fort.

DRIE DODEN

Vader en zoon Eijffius, 51 en 21 jaar, waren op slag dood. Ook de 15-jarige Jan Merkestein, zoon van de toenmalige fortwachter, kwam om het leven. "Het verhaal gaat dat hij die dag niet naar school was gegaan vanwege een lekke band", aldus Van Lamoen.

GEEN ONDERZOEK

De ontmantelingsbunker werd na het ongeluk vrij snel bedekt met grond. Er is nooit echt onderzoek gedaan naar wat er mis ging die dag. Wel schreef de krant er destijds een stukje over. "Het zal een niet te beantwoorden vraag blijven hoe die explosie is veroorzaakt. Onvoorzichtigheid is haast niet denkbaar, daarvoor verrichten deze mannen hun levensgevaarlijken arbeid veel te serieus", stond daarin.

EREN

De drie slachtoffers werden met militaire eer begraven op begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. Ze liggen naast leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op het fort herinneren alleen brokstukken in de omgeving aan het ongeval. Volgens Van Lamoen is het belangrijk de zwarte bladzijde in herinnering te houden. "Je zou erover kunnen nadenken om deze mannen op een andere manier te eren. Ze hebben toch wel hun dienst bewezen."

Op 28 juni 1945 was er een enorme explosie bij Fort 't Hemeltje in Houten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.