Margreet in Overvecht: Buurtsoep in Burezina

UTRECHT - Mirjam, haar man Eric en hun drie zonen verruilden zo'n drie jaar geleden hun appartement in de Utrechtse binnenstad voor een grote eensgezinswoning in Overvecht. Samen met de jongens wonen ze in het recent gebouwde Mariakwartier, vlakbij Station Overvecht.
"Ons oude huis werd gewoon te klein. We wilden graag op die plek blijven wonen, maar dat is tegenwoordig echt onbetaalbaar. Dus werd het Overvecht. Dat was best even wennen, hoor. Voor ons oude huis was altijd drukte, je zat zo in het centrum. Hier is het veel rustiger, die stilte waren we niet gewend", zegt Mirjam lachend. "Ook sociaal was het heel anders. De stad was veel anoniemer, hier kennen alle buurtkinderen elkaar en zijn er veel speelafspraakjes."
Naast een druk gezin en dito baan, wilde Mirjam graag iets dóen voor de buurt: "Ik wilde zorgen dat meer mensen elkaar leerde kennen, dat mensen die niet zoveel buiten komen, ook weer onder de mensen zijn." Ze sloot zich aan bij de buurtsoepgroep in Burezina en werd één van de drijvende krachten: "Eens in de twee weken maken vrijwilligers soep, salade en brood voor iedereen die aan wil sluiten. Vaak is dat in elk geval een vaste groep van zo'n kleine vijftien man. Aangevuld met mensen die spontaan binnen komen lopen, kan het zomaar vol zitten met veertig Overvechters!"
Mevrouw Van Dijke, al ruim 15 jaar gepensioneerd, komt regelmatig: "Ik vind het heel gezellig, ik ben graag onder de jonge mensen. Het eten is altijd heel lekker, maar eigenlijk vind ik de saamhorigheid nog veel belangrijker. Alleen eten vind ik helemaal niet erg hoor, maar zo'n avond met nieuwe mensen praten is wel heerlijk, daar heb ik een paar dagen lol van!"
De Buurtsoep is één van de vele activiteiten in Burezina en net als de andere door buurtbewoners en vrijwilligers zélf georganiseerd. Voor de hele agenda, kijk op de website.
Margreet in Overvecht wordt maandag uitgezonden op RTV Utrecht.

Margreet eet soep uit de buurt in een een bijzonder buurthuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.