Sportvissers meten waterkwaliteit voor 'Week van Ons Water'

'Het is voor de sportvisserij ook belangrijk dat het water gezond is.'
'Het is voor de sportvisserij ook belangrijk dat het water gezond is.' © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Nederland is een waterland in hart en nieren, en de kwaliteit van dit water is heel belangrijk. Dat staat de komende dagen dan ook centraal tijdens de 'Week van Ons water'. Sportvissers doen een duit in het zakje en gooien deze week hun hengel met een extra doel uit: om in kaart te brengen welke vis er in de Nederlandse wateren wil zwemmen.
Visser Pieter Beelen streek vanochtend neer in Amersfoort. "Het is voor de sportvisserij ook belangrijk dat het water gezond is", vertelt hij aan RTV Utrecht-verslaggever Robert-Jan Booij. "Met de informatie over de gevangen vis kan bepaald worden hoe het met de kwaliteit van het water is gesteld. De hoeveelheid maakt dan niet zoveel uit; het gaat vooral om de soorten."

'REDELIJK BEELD'

De sportvissers kunnen met een app bijhouden wat ze hebben gevangen en voegen verschillende informatie over de vis en het water toe. "Eén zo'n visje zegt natuurlijk niks, maar als duizenden sportvissers dit doen, dan krijgen we toch een redelijk beeld."
Naast de visstellingen zijn er deze week in het kader van de 'Week van ons Water' ook schoonmaakacties, vaartochtjes en waterdiertjes-tellingen. De themaweek duurt nog tot en met zondag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.