Verdachten schoonmoedermoord in Overvecht op vrije voeten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Twee van de vier verdachten van de Utrechtse (schoon)moedermoord komen deze week op vrije voeten, een andere mag later ook de cel verlaten. De rechtbank wees vandaag tijdens een pro-formazitting een verzoek tot opschorting van de voorlopige hechtenis voor schoonzoon Kevin N. af, hij wordt gezien als hoofddader.
Het viertal zat een half jaar vast voor de gewelddadige dood van hun (schoon)moeder Soraya in de wijk Overvecht. De betrokkenen bij de dood van de 58-jarige Utrechtse zijn haar dochters Nicole en Nadia H. (32 en 30) en hun partners Patrice C. en Kevin N. (42 en 32). Het slachtoffer en de twee stellen woonden samen in een flatwoning aan de Bangkokdreef. De advocaat van Nicole omschreef het huishouden in de flat bij een eerdere zitting in februari als 'horror'.
De rechter ziet bij de drie medeverdachten geen bewijs voor doodslag, wel voor zware mishandeling. Nicole en Patrice komen aanstaande donderdag op vrije voeten. Het stel mag het proces thuis afwachten, omdat ze zich meewerkend hebben opgesteld. Ook de voorlopige hechtenis van Nadia kan geschorst worden, als er een verblijfplaats voor haar gevonden is. De drie moeten zich wel melden bij de reclassering.
HOOFDDADER
Alle vier de verdachten hielden vandaag vol onschuldig te zijn aan de dood van de moeder. In de woorden van Patrice C.: "Ik ben zes maanden van mijn leven kwijt. Ik zit onschuldig vast."
Kevin N. schudde regelmatig met het hoofd bij het horen van de verklaringen van zijn medeverdachten, bijvoorbeeld wanneer hij Nicole hoorde zeggen dat ze haar moeder slechts twee klappen heeft gegeven. Hij liet duidelijk zien het niet eens te zijn dat hij wordt neergezet als hoofddader.
De officier van justitie noemde het 'levensgevaarlijk' om de man voorlopig vrij te laten. Op de hals van de moeder zijn sporen aangetroffen van N., liet de aanklager weten. De rechter maakte dan ook een duidelijk onderscheid tussen N. en de andere verdachten.
ONDERZOEK
Volgens het Openbaar Ministerie is het dossier nog verre van definitief. Het toxicologisch rapport onbreekt nog in het sectierapport. Het is wachten op de resultaten uit het onderzoek naar de maaginhoud van het slachtoffer.
Drie sporen die op het lichaam van het slachtoffer zijn gevonden moeten nader worden onderzocht. Het gaat daarbij om sporen op beide polsen en een monster dat is afgenomen van het linkeroog. Ook moeten de verhoren van verdachten nog verder uitgewerkt worden.
Het OM heeft gegevensdragers toegevoegd aan het dossier. Daarop staan filmpjes waarop te zien is hoe het er in het huishouden aan toe ging. Die beelden moeten nog wel onderzocht worden. Bovendien zijn er nog geen resultaten uit het Pieter Baan Centrum, waar de verdachten zowel individueel als gezamenlijk zijn onderzocht.
De advocaten van de verdachten geven aan dat het lastig is om onderzoekswensen in te dienen, omdat het dossier nog niet volledig is. Ze kunnen pas met vragen komen als het eindrapport er ligt. Ze willen een nieuwe regiezitting waarin de verdediging eventuele wensen neer kan leggen.
VERSTIKKING
Moeder Soraya werd eind oktober dood gevonden. Ze lag bont en blauw levenloos in bed. Haar neus, ribben en strottenhoofd waren gebroken. Op haar hals, nek en romp waren tekenen van verstikking. De twee dochters en hun partners waren verdwenen.
De verdachten meldden zich later pas afzonderlijk bij de politie, waarop ze werden aangehouden. Het Openbaar Ministerie neemt het hen zeer kwalijk dat ze Soraya hebben achtergelaten. De verdachten hebben allemaal toegegeven dat ze hun (schoon)moeder hebben geslagen en geschopt, maar geen van hen zegt fataal geweld te hebben gebruikt.
De arrestatie zou voor enkele verdachten hebben gevoeld als een verlossing. In de gevangenis is het volgens hen veiliger dan de afgelopen jaren in het 'horrorhuishouden' in Overvecht. In de cel konden ze naar eigen zeggen eindelijk weer tot rust komen in een niet-toxische omgeving.
De volgende pro-formazitting is op dinsdag 17 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.