Staking openbaar vervoer: deze bussen en trams rijden wel

© ANP / Robin van Lonkhuijsen
PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw wordt er vandaag, onder andere in Utrecht, gestaakt in het openbaar vervoer. Vakbond FNV en streekvervoerder U-OV staan lijnrecht tegenover elkaar. FNV is bereid "ver te gaan" met staken, terwijl U-OV het "onbegrijpelijk" vindt dat de vakbonden niet in gesprek willen. Het gevolg: weer gedupeerde reizigers in de regio.
Bij deze zogenaamde estafettestaking wordt steeds in een andere regio het werk neergelegd. Volgens U-OV waren de gesprekken tussen werkgevers en de vakbonden over rust- en hersteltijden in een vergevorderd stadium na de stakingen van afgelopen week. "Daarom vinden we het onbegrijpelijk dat de vakbonden hun estafettestaking beginnen bij U-OV."
Maar dat is "absoluut onwaar", beweert de FNV juist. "Er is inderdaad opnieuw een uitnodiging gestuurd om te praten. Maar de werkgevers hebben nagelaten om met een substantieel aanbod te komen. Dus gaan we gewoon actievoeren in Utrecht, Arnhem en Nijmegen", vertelt Lutz Kressin van de FNV.
De twee partijen staan al langer tegenover elkaar. Waar de FNV de staking van afgelopen week een succes noemde, beweerden de werkgevers juist het allemaal wel meeviel. Het lijkt erop dat het nog wel even kan duren voordat FNV en U-OV het eens worden. Tot het zover is, blijven de vakbonden hun leden oproepen het werk neer te leggen.
DEZE BUSSEN EN TRAMS RIJDEN WEL
De staking heeft wederom gevolgen voor reizigers. Rond 12.00 uur was het volgende duidelijk:
- Lijnen 3 en 12 rijden ieder kwartier de volledige route;
- Lijn 5 rijdt ieder kwartier van Maarssen naar Utrecht Centraal en terug;
- Lijn 8 rijdt elk kwartier tussen Utrecht Centraal en halte Oorsprongpark en komt langs het Diakonessenhuis en revalidatiecentrum De Hoogstraat;
- Lijnen 31, 37, 41, 43, 48, 53 en 74 rijden elk half uur de volledige route;
- Lijn 28 rijdt elk kwartier van Vleuten naar de Uithof;
- Lijn 72 rijdt ieder half uur van Nieuwegein naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis;
- Lijn 77 rijdt ieder half uur en bestaat vandaag uit twee delen: deel één rijdt tussen Utrecht centraal en Bilthoven, deel twee rijdt tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein;
- Tramlijnen 60 en 61 rijden ieder half uur het volledige traject.
U-OV kan geen vertrektijden communiceren, omdat er niet volgens een vaste dienstregeling gereden wordt. De chauffeurs van Syntus en Arriva staken niet en rijden wel gewoon volgens dienstregeling.
VERWARRING
De staking zorgt voor behoorlijk wat verwarring bij reizigers. "Ik begrijp niet dat de passagiers, klanten die hierbuiten staan en niets te maken hebben met het conflict, hier de dupe van moeten zijn", laat een vrouwelijke reiziger - die liever anoniem blijft - weten in een reactie aan RTV Utrecht. "Ik begrijp de problematiek die er speelt en heb begrip voor de onvrede bij de chauffeurs. Maar er zijn teveel mensen afhankelijk van het OV, dus begrip voor staken heb ik niet."
LUDIEKE ACTIES
Reizigersorganisatie Rover had ook liever gezien dat er gestaakt wordt met "ludieke acties", zoals gratis rijden, vertelt woordvoerder Chris Vonk. "We zijn het niet helemaal eens met hoe de staking wordt gevoerd, maar hebben zeker wel begrip voor de chauffeurs, die steeds meer in de knel komen te zitten doordat er ontzettend wordt geknepen in de rij- en rusttijden."
De kritiek gaat niet alleen richting de werkgevers. FNV wijst ook naar de provincie, de verantwoordelijke voor de aanbestedingen in het streekbusvervoer. "Ze nemen iedere keer weer de goedkoopste vervoerder aan en investeren niet in de chauffeur. Niet alleen de veiligheid van het ov-personeel, maar ook dat van de passagier komt daarmee in het geding. We hebben tot nu toe geluk gehad, maar het eerste ongeluk gaat zeker gebeuren als we op deze manier doorgaan", aldus Kressin (FNV). Reizigersorganisatie Rover bevestigt dat. "De provincie wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Daarmee komen reizigers én het personeel in de knel."
ZWARTBOEK
Vanochtend bieden stakende chauffeurs daarom bij het provinciehuis in Utrecht gedeputeerde Dennis Straat een zwartboek aan, over de werkomstandigheden bij U-OV. Ruim 150 buschauffeurs trekken om 11.00 uur in een demonstratieve optocht vanaf het FNV-kantoor naar het provinciehuis en gaan met Statenleden in gesprek.
Vanochtend stonden er flink wat verdwaalde reizigers op Utrecht Centraal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.