Huurpijzen stijgen fors: Utrecht nu vierde duurste stad

UTRECHT - De gemiddelde huurprijs in de vrije sector in de stad Utrecht is het afgelopen kwartaal met 7 procent gestegen. Daardoor is Utrecht nu de vierde duurste huurstad van Nederland, blijkt uit cijfers van huurwoningensite Pararius.
Huurders in Utrecht betalen nu 16,44 euro per vierkante meter. "De prijzen in Utrecht stegen de afgelopen jaren explosief. Als er geen maatregelen worden genomen, wordt ook Utrecht in de toekomst onbetaalbaar", zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. "We zien in sommige wijken van Utrecht nu al Amsterdamse prijzen."
De wijk Noordoost is met een gemiddelde huurprijs van 18,72 euro per vierkante meter de duurste van Utrecht, gevolgd door Oost (17,72 euro) en West (17,09 euro). De wijk Leidsche Rijn is met 9,68 euro nog relatief goedkoop, maar experts verwachten dat de prijs daar de komende tijd zal stijgen.

OPMERKELIJK

De huurprijsstijging in Utrecht is opmerkelijk, omdat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de huurpijzen juist normaliseerden. "In gebieden waar extreme prijzen gelden is het logisch dat de rek er op een gegeven moment uit is", zegt De Groot. "Dan is het huurplafond bereikt. Als de prijzen te ver afwijken van wat mensen kunnen en willen betalen, neemt de groep potentiële huurders af. Veel huurders kijken vervolgens naar alternatieven buiten de stad."
Gevolg van die trend is dat vooral buiten de Randstad de prijzen omhoog schoten. Zo was er in Amersfoort sprake van een stijging van 15 procent. Landelijk steeg de gemiddelde huurprijs met 6 procent.

DUURSTE HUURSTEDEN VAN NEDERLAND

1. Amsterdam (gemiddeld 22,28 euro per vierkante meter per maand)

2. Amstelveen (18,32 euro)

3. Haarlem (17,03 euro)

4. Utrecht (16,44 euro)

5. Leiden (15,30 euro)

6. Wassenaar (15,30 euro)

7. Delft (14,87 euro)

8. Den Haag (14,60 euro)

9. Rotterdam (13,83 euro)

10. Hoofddorp (13,40 euro)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.