Natuurlijk Zoëy: Een bos vol vleermuizen in Oud Zuilen

OUD-ZUILEN - Eddy trekt tegen het vallen van de avond het bos in vlakbij Slot Zuilen, op zoek naar vleermuizen. Kenner Marcel Schillemans checkt de vleermuiskasten die daar hangen en vertelt over allerlei bijzondere eigenschappen van de vleermuis.

MYSTERIE

Vleermuizen hebben iets mystieks en mysterieus om zich heen hangen. Marcel: "Vleermuizen zie je vaak in de schemering, ze zijn razendsnel, ze maken geen geluid dat wij horen en in de winter hangen ze in donkere plekken. Het is moeilijk vleermuizen goed te leren kennen en dat maakt het voor mij extra bijzonder. 's Avonds is alles sowieso spannender omdat het donker is."
Er leven in Nederland 17 soorten vleermuizen met allemaal hun eigen voorkeuren. In onze regio leven 10 soorten. De meeste die in de kasten hangen in Oud Zuilen zijn de rosse vleermuizen.
Vleermuizen bestaan al heel lang, al miljoenen jaren. In die jaren hebben sommige vleermuizen zich gespecialiseerd in het leven in bomen en bossen en andere veel meer in het leven in rotsen. Voor die vleermuizen is de stad een grote rots. Ze zitten dan vaak in spouwmuren, onder dakpannen, achter boeiboorden en in zolderruimtes.

INSECTENVRETERS

Vleermuizen kunnen wel tot 3000 insecten per nacht eten, dat zijn dan voornamelijk kleine mugjes. In sommige landen worden ze ingezet om gewassen te beschermen tegen schadelijke insecten. Er worden dan op de velden gigantische kasten neergezet waar honderden vleermuizen in kunnen. Op deze manier helpen vleermuizen de landbouw.

OPMERKELIJK

Vleermuizen hebben een zeer bijzondere manier van voortplanten. In het voorjaar worden de vleermuisvrouwtjes zwanger. Maar de paring heeft al in het najaar plaatsgevonden. Marcel: "In de winter is het niet handig zwanger te zijn want je hebt in de winter niks te eten als vleermuis. Dus dan sla je het sperma op en dan vindt in het voorjaar de echte bevruchting pas plaats."

VLEERMUISKASTEN

Eddy wil weten of hij zelf ook een plekje kan maken voor vleermuizen in zijn tuin. Marcel:" Jazeker, hang vooral een kast in je tuin. Maar wel weg van de straatlampen en dergelijke want daar houden ze niet van." Eddy: "Wat leuk want iedereen heeft een kastje in z'n tuin hangen voor een koolmees maar een vleermuizenkastje dat heeft bijna niemand."

UTRECHT

De vleermuis is het enige vliegende zoogdier in de wereld. De
zet zich in voor de vleermuis en andere zoogdieren in onze regio.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy op zoek naar vleermuizen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.