Nieuwe problemen rond Zandpad: bouwers vinden risico's te groot

UTRECHT - Er is niemand die het Nieuwe Zandpad wil bouwen en exploiteren. Twee weken geleden trok de eerste kandidaat zich al terug en nu blijkt ook de laatste bouwer de risico's te groot te vinden.
De gemeente heeft een plek vrijgemaakt bij het oude Zandpad. Het idee is dat commerciële partijen werkruimte gaan bouwen en verhuren aan exploitanten van raamprostitutie, of zelf exploiteren. Twee marktpartijen hadden zich ingeschreven, maar beide hebben zich nu teruggetrokken.
De partij die zich nu terugtrekt vindt de risico's van de Wet Bibob te groot. Met deze wet kan de gemeente de huur- en opstalovereenkomst opschorten, ontbinden of beëindigen na onderzoek. Dit om te voorkomen dat de overheid meewerkt aan criminele activiteiten.
"Het college is zich ervan bewust dat deze ontwikkelingen niet bijdragen aan een gunstig klimaat voor de spoedige terugkeer van schone en transparante raamprostitutie in onze stad", schrijft de gemeente in een brief aan de raad. "Reguliere partijen als grote bouwers en banken zijn nog steeds niet bereid om zich in deze branche te begeven."

VERTRAGING

Het plan was om in totaal 128 werkruimten te realiseren, waarvan zes specifiek voor zzp'ers. De vorige prostitutiezone aan het Zandpad werd ruim vier jaar geleden gesloten na signalen over misstanden.
De nieuwste ontwikkelingen gaan mogelijk voor grote vertraging zorgen. Wel zijn er deze maand nog "oriënterende gesprekken" met andere partijen, schrijft het College. Sommige daarvan hebben eerder interesse getoond, maar hebben uiteindelijk niet meegedaan aan de aanbesteding.

AUTORITEIT PERSOONSGEGEVENS

Niet alleen het gebrek aan bouwers en exploitanten zorgt voor problemen voor de raamprostitutie in Utrecht. De gemeente heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook onterecht in de regels opgenomen dat sekswerkers zich verplicht moeten registreren bij de gemeente. Maar volgens de gemeente vormt deze registratieplicht "een belangrijke barrière tegen mensenhandel en uitbuiting van sekswerkers". Burgemeester Van Zanen heeft al aangegeven tegen de beslissing van de AP in beroep te gaan.

TIJDLIJN

RTV Utrecht zette de ontwikkelingen rond het Nieuwe Zandpad in een overzicht. Bekijk de belangrijkste gebeurtenissen sinds de sluiting van de woonboten in onze
.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.